НОВИНИ


Калин Стоянов вижда "тежка репутационна щета" в казуса "Живко Коцев"

10 2414 15.04.2024
Калин Стоянов вижда
Калин Стоянов БГНЕС

Попитан за последните скандали в МВР - специално случващото се около бившия главен секретар Живко Коцев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ги определи като "тежка репутационна щета".


„Нашата задача сега е максимално бързо да оправдаем очакваният на българските граждани и на нашите европейски партньори. Искам да поздравя ДАНС, прокуратурата и комисията за противодействие на корупцията, които през последните месеци бяха остро критикувани. С тази тяхна операция те показаха, че могат да действат в синхрон и да стигнат до най-високите етажи на властта", посочи той.Припомняме обаче, че Коцев разказва, че получил натиск да подаде оставката си от страна включително на Стоянов.

 

Министърът на МВР коментира въпроса по време на посещението си на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" заедно с германският федерален министър на вътрешните работи и родината Нанси Фезер.

 

"За федералното правителство на Германия от решаващо значение бе България да изпълни критериите на Европейската комисия по отношение на членството в Шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха напълно покрити и изпълнени още миналата година. Затова ние категорично и единодушно заставаме зад пълноправното членство на България в Шенгенското пространство", каза тя.

 

Калин Стоянов благодари на германското правителство и на Фезер за високата оценка, твърдата, последователна и активна подкрепа за Шенген.

 

Той поясни, че на разговорите са били обсъдени двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, граничното управление и състоянието по линия на нелегалната миграция. Калин Стоянов изнесе данни, според които от началото на годината досега българо-турската граница са се опитали да преминат малко над 7000 граждани на трети страни, докато за същия период миналата година броят им е бил 27 000.

 

На въпрос за вече подписания Пакт за миграция и убежище Стоянов отговори, че той реално дава възможност за солидарна отговорност на всички държави в Европейския съюз. Стоянов посочи, че продължава активната работа с Европейската комисия и след три дни у нас на посещение пристига еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, като това ще бъде и една от темите на разговорите.

 

Фезер също коментира, че приемането на Пакта е изключително важно за защитата на външните граници. В Европа може да има отворени граници само когато външните граници са надлежно защитени, подчерта тя. Фезер уточни, че от дълги години е работено над този документ, който всъщност предотвратява разделението в Европа и ЕС, налага общи стандарти и обединява.На фона на обвинения и твърдения за натиск за подаването на оставката на Коцев, която беше оттеглена от него, а по-късно бе освободен с указ на президента Румен Радев, изслежда някак фантастично да говорим за Шенген.

 

ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама