НОВИНИ


Иран заплашва Израел с "тежък и болезнен" ответен удар

2 2514 16.04.2024
Иран заплашва Израел с

Иран заплаши с "остър и широкомащабен отговор" на всеки удар на Израелските сили за отбрана (IDF) на фона на опасенията от ескалация на конфликта в Близкия изток. Световните лидери се опитват да намалят напрежението след първата в историята пряка атака на Иран срещу Израел в събота, при която бяха изстреляни 300 ракети и безпилотни самолети.


"Категорично заявяваме, че и най-малкото действие срещу иранските интереси със сигурност ще бъде посрещнато с тежък, широкообхватен и болезнен отговор срещу всеки извършител", заяви пред емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Танииранският президент Ебрахим Раиси. Неговият заместник-министър на външните работи Али Багери Кани заяви по държавната телевизия, че ответната контраофанзива ще бъде "въпрос на секунди, тъй като Иран няма да чака още 12 дни, за да отговори".

 

Предишните нападения на Иран бяха извършени близо две седмици след като на 1 април при явен удар на ЦАХАЛ в Сирия бяха убити висши ирански командири.

 

В понеделник израелският премиер Бенямин Нетаняху свика за втори път военния си кабинет за по-малко от 24 часа, за да прецени отговора им.

 

След това началникът на щаба на ЦАХАЛ Херци Халеви заяви, че Израел ще отговори. Той не предостави подробности. "Това изстрелване на толкова много ракети, крилати ракети и безпилотни летателни апарати към израелска територия ще бъде посрещнато с отговор", каза той във военновъздушната база Неватим в Южен Израел, която претърпя известни щети при атаката в събота вечер.

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама