НОВИНИ


Зеленски подписа обновения закон за мобилизацията

2 2422 16.04.2024
Зеленски подписа обновения закон за мобилизацията

Във вторник президентът Володимир Зеленски подписа законопроекта за изменение на някои законодателни актове относно военната служба, мобилизацията и военната регистрация, приет неотдавна от украинския парламент.


Това става ясно от уебсайта на парламента, съобщава Укринформ.


По-рано днес председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук предаде законопроекта на президента за влизането му в сила.


Законът предвижда, че на мобилизация подлежат гражданите от мъжки пол на възраст от 25 до 60 години.


До отзоваването на мобилизацията мъжете на възраст от 18 до 60 години трябва винаги да носят със себе си военнорегистрационна карта, която да представят при поискване от полицията, служителите на наборната служба или граничните власти.

След публикуването на закона всички наборни войници трябва да актуализират в службите за призоваване данните за адреса на пребиваване, информацията за контакт и други военни документи. Те могат да направят това в службите за призоваване, в центровете за административно обслужване или чрез заявление.


Новото законодателство ясно определя категориите мъже в наборна възраст, които са освободени от военна служба, включително по определени здравословни и семейни причини.


Наред с мотивационните норми, законопроектът съдържа разпоредби, позволяващи на наборниците самостоятелно да изберат предпочитана военна единица.


Предвижда се допълнителен отпуск и възнаграждение за унищожаване или пленяване на вражеска военна техника или оборудване. Годишният основен отпуск се предоставя на части през календарната година, като основната част е определена на 15 или повече дни.


Един месец служба се брои за три, ако лицето е директно разположено в бойни зони по време на военно положение.


На 11 април Върховната рада прие на второ четене законопроекта за мобилизацията. Законодателната инициатива беше подкрепена от 283 депутати.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама