НОВИНИ


Има ли реална опасност от ядрена катастрофа след ударите по АЕЦ "Запорожие"?

0 2322 17.04.2024
Има ли реална опасност от ядрена катастрофа след ударите по АЕЦ
АЕЦ "Запорожие"

"Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа в Запорожието". За това предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, критикувайки атаките срещу украинската електроцентрала.


Комплексът в Южна Украйна, окупиран от март 2022 г. от Русия, е обект от 7 април насам на поредица атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

 

Председателят на Запорожкото областно българско дружество Васил Митов смята, че АЕЦ Запорожие е украинска, но конфликтът цели да я направи изцяло руска. "От два дни няма удари по нея, но наскоро такива отново се чуваха съвсем близо до Запорожие. Живеем с надежда, че бомба няма да попадне в ядрената централа. Русия казва, че е в безопасност и е изключена от работа", разказа той.

 

От своя страна енергийният експерт Иван Хиновски посочи, че ядрените реактори като Запорожката АЕЦ - с вода под налягане, не могат да предизвикат авария от типа на Чернобил."Те са съвсем различни, не може да има горене с факел. Максимум в радиус от 50 до 100 км може да се случи аварищ, защото водата толерира разпространението и генерирането на нови радиоктивни продукти. Вода за охлаждане и дим за електроенергия - това са безопасните условия. Всеки реактор има три различни състояния - горещо, експлоатационно; със спряна верижна реакция и охладено. При този вид централи тлеят вторични разлагания на продуктите, които отделят енергия, затова дълго трябва да бъдат разхлаждани", обясни той. И допълни, че Русия едва ли цели да причини авария, тъй като е поела отговорност за безопасността ѝ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама