НОВИНИ


Кукловодите в нашия живот: Вредите и ползите да си кукла на конци. Перспектицид

6 3327 17.04.2024
Кукловодите в нашия живот: Вредите и ползите да си кукла на конци. Перспектицид

Кукловодите в България празнуват днес 120 години от първото официално куклено театрално представление. Демонстрирали са го чехи, живеещи у нас през 1904 година. Дотук говорим за класическите кукли и кукловоди. От години обаче у нас „кукловоди“ и „кулиси“ придобиха друго съдържание – мистериозно и дори опасно. За политическите кукловоди става дума.


Все пак да кажем няколко думи за класиката. Оказва се обаче, че истински кукловоди се появяват по нашите земи в края на 19 век. Доста късно, като се има предвид, че куклени представления са играни в древен Египет, древна Гърция и древния Рим. Освен представления за деца много популярни са били и сатиричните сцени за възрастни, в които кукли са изобразявали фараони, императори и известни хора. Сигурно е имало куклени пътуващи трупи и у нас през Първото и Второто българско царство, но сведения липсват. Логично е обаче щом ги е имало във Византия, да са минавали и през България.

 

Задоволяваме се с наличната информация, която сочи, че първият известен куклар е Нено Кукладжията, ковач по професия. От Ловеч. Обикалял градове и села, свирел на тамбура, а куклите му пресъздавали сценки от бита на българите. Било много забавно, твърдят историци.

 

Бай Хасан Коцкара от Шумен радвал мало и голямо с куклено шоу в османските традиции. Шегите били доста грубички, но на мегдана тези неща се харесвали.
Политическото куклено шоу води началото си от Априлския пленум на БКП през 1956 г. Разиграва се сценката „борба с култа към личността“, в която Тодор Живков взема властта от Вълко Червенков. Сценарият е писан – буквално – от кукловодите в Москва. Шоуто продължава до 1989 г., когато става ясно, че веселите спектакли с песнички и конгреси как всеки момент ще заживеем в развития социализъм се оказват ала-бала. Социализмът фалира и се зададе прехода.

 

И в този момент ролята на кукловоди бе поета от ченгетата от Първо главно управление на ДС. Баш кукловоди се оказаха генералите и полковниците. Изработиха перфектни кукли за техните планове по придобиване на държавата. В работилницата им бяха създадени кукли-борци, кукли-мутри, кукли-приватизатори, кукли-олигарси, кукли-прокурори, кукли-ченгета и пр.

 

По едно време имаше дори „кукли“ – пачки от нарязани вестници с долар отгоре и отдолу – изгоряха доста българи. Днес ги мамят с ало-ало.

 

Намесваше се и изкуството, слава Богу. Емил Димитров изпя "Арлекино", а "Атлас" - "Кукла". "Аз човек, а кукла си ти..." - знаете я. 

 

Напоследък учените говорят за „перспектицид”. Терминът идва от областта на психологическото въздействие. Феноменът се характеризира като вид психологическо или емоционално насилие, при което единият партньор в една връзка напълно контролира другия. Терминът е нов, но той действа отдавна. Именно перспектицидът е главната цел на кукловодите - да контролират куклите. Явлението, оказва се, може да бъде и масово. Но ние ли не знаем...
Вече имаме кукли-бели якички, кукли-демократи и кукли-реформатори. Особено нахални са куклите-копейки. Каквито кукловодите, такива и куклите...

 

Весело си живеем. Кукловодите дърпат конците, а ние се правим на освободени от конците.

 

Кого заблуждаваме?

 

Добре, че още ги има истинските кукли за забавление, мъдрост и поуки на децата. Те, децата, един ден ще се отърват от кукловодите на задкулисието. Ние не успяхме.

 

Витали Роник


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама