НОВИНИ


Съдия Атанаска Дишева: Прокурор за министър на правосъдието? Съдебната реформа е на трупчета

3 3418 17.04.2024
Съдия Атанаска Дишева: Прокурор за министър на правосъдието? Съдебната реформа е на трупчета
Атанаска Дишева

Твърде показателно е във време, в което предстои да бъдат решени изключително важни въпроси, свързани с правомощията на главния прокурор, с мястото на прокуратурата, включително с това, което може да прави бъдещият Висш прокурорски съвет, че начело на Министерството на правосъдието се слага прокурор.“ В тази ситуация съдебната реформа е на трупчета, казва съдия Атанаска Дишева.


„На този етап остана очакването за съдебна реформа, за огромно съжаление. Смея да твърдя, че законопроектът за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ), който беше изработен изключително интензивно през месеците януари и февруари, отговаряше на вижданията, на очакванията и на обществото, и на магистратската общност за промените в основния закон за устройство на съдебната власт в съответствие с измененията на Конституцията. Освен това в много текстове на ЗСВ бяха направени промени, така че те да улеснят провеждането на тази реформа.“, каза още тя.

 

ЗСВ можеше да бъде факт до края на юни, докогато беше определен срок в Конституцията, и изборите не би трябвало да са пречка за това, смята съдия Дишева.

 

„Но през последните дни се усеща определено напрежение. Самото продължаване на срока за обществено обсъждане според мен е показателно. Аз чух намерения за внасяне на промени в определени текстове в резултат на тези обсъждания. Според мен това е знакът, че ще бъдат внесени промени за законопроекта за ЗСВ. Това, разбира се, е допустимо. Друг е въпросът в каква насока ще бъдат те. Емблематично е, че Асоциацията на прокурорите и професионалното сдружение на следователите излязоха с такава позиция.“, посочи съдийката.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама