ПОЛИТИКА


Свалиха Станимир Михайлов, ГЕРБ овладя НЗОК и наложи добре познатия модел

7 13922 17.04.2024
Свалиха Станимир Михайлов, ГЕРБ овладя НЗОК и наложи добре познатия модел
нзок

Станимир Михайлов е единственият управител на НЗОК, който подписва НРД и анекс към него, без да му е поискана оставка от БЛС и зъболекарския съюз. Това е най-голямата оценка за неговата работа. Единственият управител, който получава лична благодарност от БЛС за добрия диалог и добре свършената работа при разпределянето на 1.1 млрд. лв. преди 2 месеца, които бяха разпределени балансирано, така че всички засегнати страни да приемат решението.


За отбелязване е, че Промените в Закона за здравното осигуряване нямат нищо общо с исканата оставка.


В последните няколко дни виждаме овладяване на всички сфери в държавата от ГЕРБ-СДС с правителството на Главчев и налагане на добре познатия мафиотски модел на управление от ерата на ГЕРБ.


Защо не се предложи освобождаването на подуправителя? Има депозирана оставка от управителя и подуправителя на НЗОК. В момента, ако и двамата бъдат освободени едновременно, НЗОК няма да има орган на управление. Изборът да се гласува оставката само на управителя, но не и на подуправителя, сочи, че НЗОК ще се управлява пряко от ГЕРБ-СДС.

Какво свършихме с НЗОК: Увеличихме бюджета на Здравната каса с 1 млрд. лв. до над 8 млрд. лв. /с 4,5% от увеличението на бюджета/; Вдигнахме парите за извънболнична помощ - за изследвания, за профилактика; Вдигнахме парите за педиатрите; Вдигнахме средствата за специалистите в отдалечени региони. Направихме така, че специалисти да могат да правят прегледи около района, в който се намират /по селата/.


Общата сметка за това да не се доплащат лекарствата е 45 млн. лв. на година. Решението за 400-те безплатни лекарства и лекарства с намалено доплащане за сърдечно-съдови заболявания чисто финансово е по-добре и за Здравната каса. Защото, ако човек си приема редовно лекарствата, няма да има нужди от други интервенции по каса.


Основният въпрос тук е: защо 15 г. не е направено. И отговорът: Защото това означава да вземеш едни пари от болниците, които правят скъпи пътеки, и да ги дадеш на хората за превенция.

 

Последствията за здравната система от управлението на ГЕРБ толкова години са катастрофални. Започнахме да подобряваме тази система - и ГЕРБ-ДПС дръпнаха ръчната спирачка на правителството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама