НОВИНИ


Деца подариха на русенския кмет Пенчо Милков филм за скулптора на Паметника на свободата Арналдо Дзоки

0 2292 17.04.2024
Деца подариха на русенския кмет Пенчо Милков филм за скулптора на Паметника на свободата Арналдо Дзоки

Кметът на община Русе Пенчо Милков получи интересен подарък от възпитаници на ЧДГ „Смехорания“ в Русе – филм за скулптора на Паметника на свободата Арналдо Дзоки.


„Свобода от бронз и камък“ е правен съвместно с децата от българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим и Флоренция, Италия, и разказва за общото между трите града.

 

„Благодаря ви за страхотната идея, дано я последват и други! Арналдо Дзоки и други негови съвременници са завещали паметни дела. Трябва всички ние да се замислим какво ще оставим след себе си“, обърна се Пенчо Милков към децата от “Смехорания”. Те поздравиха кмета с изпълнения за Апостола на свободата и българската история. Възпитаниците на частната детска градина и нейният директор Мариана Статева получиха поздравления и грамоти за родолюбивата инициатива.

 


.

 

Свобода от бронз и камък“ е направен от децата с помощта на техните преподаватели и разказва за Паметника на свободата, сътворен от Дзоки. Филмът е 10-минутен и е на български със субтитри на италиански език. По него е работено почти 4 месеца, като крайният му вариант е бил готов през август 2023 г.

 

Филмът печели награда от Международния медиен фестивал „Арлекин в Рим“ за най-млади участници.

 

Арналдо Дзоки е роден през 1862 г. във Флоренция, Италия. Негови творби обединяват десетки градове по света и са разпръснати на 4 континента. В България Дзоки изработва и монументалната конна статуя на Цар Освободител в София, като негово дело са бронзови скулптурни творби на паметници в Севлиево, Ловеч, Оряхово, Дряновския манастир и скулптурен фонтан в Пловдив. През 1909 г. в Русе е завършен и Паметникът на свободата, проектиран от италианеца и изработен от Георги Киселинчев.

 

Филмът "Свобода от бронз и камък" вижте тук.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама