НОВИНИ


Политолог: Вероятно ще има нов тип коалиция след изборите

8 2630 18.04.2024
Политолог: Вероятно ще има нов тип коалиция след изборите
Любомир Стефанов БНР

"Накрая Конституционният съд, който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута, за да се произнесе относно характера на Конституцията и в частност промените, преструктурирали конструирането на служебни кабинети, и оттам да разсече Гордиевия възел - кой, защо, как и къде ще бъде виновен и по колко". 


Това коментира политологът Любомир Стефанов относно сложната политическа ситуация в страната. На него това му се струва за пореден път бягство от отговорност. 


Според него предложението за изслушване на министрите в парламента е екзотично и то би изкривило допълнително кампанията. Би било много здравословно депутатите да си дадат отпуск, за да си направят кампанията, изказа мнението си политологът в интервю за БНР.

 

"Не е назначило Народното събрание този кабинет, за да му взима оставката. Ако някой ще сваля министър-председателя, това е президентът - Конституцията е изрична", коментира той.

 

Запитан дали президентът ще подпише указите за исканите смени в служебния кабинет, Стефанов отговори, че това зависи от разговора между служебния премиер Главчев и президента Радев. По думите му всичко се свежда до здравия разум. Ако аргументите са ясни, би следвало да бъдат уважени, смята той.Според него обаче ако има нещо по същество, което притеснява г-н Главчев, то той трябва да го каже на широката общественост. 

 

Успехът има много бащи, напомни още политологът и подчерта, че отговорността за служебния кабинет е на политическото представителство. Политическата отговорност е в ръцете на политиците, категоричен бе той. Според него обаче партиен служебен кабинет не трябва да се допуска. 

 

По думите му вероятно ще има нов тип коалиция след изборите. Партиите ще получат резултати в следствие на смислени разкази и послания, отбеляза той. 

 

"Тези политици, които усетят нарастващия гняв сред гражданите и успеят да го потушат и насочат в градивна посока, ще бъдат печеливши. Другите, които ще си играят отново с емоции, точат остриета, които не трябва да се преминават, и да чертаят линии в пясъка, които които не трябва да се пресичат, ще бъдат санкционирани. Разговорът "с този не, с онзи не" няма да мине втори път. Политиците трябва да направят политически разказ, който да доведе до политически мерки, а това е поемане на отговорност", обобщи политологът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама