ИНТЕРВЮ


Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за "Турски поток" да не заседава

14 8001 18.04.2024
Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за
Мартин Димитров БГНЕС

“Това е стратегия на ГЕРБ - те не избраха председател на комисията за "Турски поток", за да не се събира, а свикването ѝ да зависи от председателя на Народното събрание - в този случай Росен Желязков".


Това каза пред ФрогНюз народният представител от ПП-ДБ Мартин Димитров.

 

Като членове на временната комисия за “Турски поток”, по-рано днес Мартин Димитров и Венко Сабрутев от ПП-ДБ внесоха искане, с което настояват председателят на Народното събрание Росен Желязков да свика заседание на комисията. 
Самата комисия беше създадена късно вечерта на 3 април след дълги дебати в пленарна зала. Беше избран състав на комисията, но не и председател.


“Това е стратегия на ГЕРБ. Те не избраха председател, за да не се събира комисията, а свикването ѝ да зависи от председателя на Народното събрание - в този случай Росен Желязков, който е от ГЕРБ. Измислиха този модел, за да няма заседания, да не се разкрива истината и нищо да не се случва”, каза Мартин Димитров. 


“Ние се принудихме да съберем подписи, една трета от състава на комисията, за да поискаме заседание. Сега чакаме да видим дали Желязков ще свика заседание на комисията по “Руски-турски поток”, посочи народният представител.


“Виждам огромен страх от страна на ГЕРБ. Темата с пътната карта е много важна, защото ако допуснем да изчезват стратегически документи, утре ще изчезне и нещо друго. Ще изчезне и дял от българската енергетика. Затова не можем да оставим тези практики без последствия”, категоричен бе той.


В искането на депутатите се посочва, че се настоява за изслушване на енергийния експерт Илиян Василев, на групата за борба с дезинформацията “Bg Elves” и на Антикорупционния фонд (АКФ). Именно от Елфите изтече документ, за който се твърди, че е пътната карта, подписана между България и “Газпром”, която изчезна след кабинета "Борисов 3".


“Искаме да чуем всички тези хора. Искаме да изслушваме министъра на енергетиката, който е бил пряк участник в целия процес по подписване на пътната карта. Искаме да изслушваме и Инспектората на Министерството на енергетиката. Докато министър на енергетиката беше още Румен Радев, на наш въпрос за автентичността на пътната карта с Ивайло Мирчев, той отговори с пренасочване към проверка на Инспектората. Искаме да видим докъде е стигнала тази проверка”, обясни Мартин Димитров. 


Служебен министър на енергетиката е Владимир Малинов - доскорошен дългогодишен шеф на “Булгартрансгаз”.


“Малинов е участник и в пътната карта, тоест в “Турски поток”, и в договора с “Боташ”. Има участие и в двете процедури. Да направиш този човек министър, означава, че подкрепяш всичко, което е направил. Ясно е, че това е номинация на ГЕРБ в правителство, подкрепено от ГЕРБ, с министри, издигнати от ГЕРБ. Това е огромна политическа отговорност за ГЕРБ - на практика с издигането на този министър, ГЕРБ не виждат проблеми нито с "Руско-Турски поток”, нито с “Боташ”, коментира Димитров. 
На въпрос дали казусите “Боташ” и “Турски поток” са свързани, той отговори така: 


“Според мен има връзка. Тепърва ще изясняваме всички последствия. Крайната цел, според мен, включва защита на руските интереси”.


“В комисията се надявам да стигнем толкова дълбоко, че повече такива неща да не се случват в България. Договорът с “Боташ” е договор на служебното правителство, за който те не питаха парламента, което е абсурдно. Това е договор, който не би трябвало да може да се случи без да питат Народното събрание”, посочи Мартин Димитров. 


За да се стигне докъдето и да е било обаче, първо комисията за "Турски поток" трябва да започне да заседава.

 

Илияна Маринкова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама