НОВИНИ


Архимандрит Никанор: ПАСЕ призна Руската църква за инструмент на кремълската пропаганда. Това ще се отрази на избора за нов глава на БПЦ!

13 2954 18.04.2024
Архимандрит Никанор: ПАСЕ призна Руската църква за инструмент на кремълската пропаганда. Това ще се отрази на избора за нов глава на БПЦ!
Aрхимандрит Никанор

"Работата отива натам, че в един момент Московския патриарх Кирил (Гундяев) и други висши функционери на РПЦ МП ще бъдат подведени под наказателна отговорност пред светските съдилища за идеологическа подкрепа, оправдание и вдъхновение/благословение на войната на Русия срещу Украйна", пише архимандрит Никанор.


Архимандрит Никанор, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

МНОГО ТЕЖКО РЕШЕНИЕ ОТНОСНО РПЦ


Неминуемо ще се отрази на избора за нов глава на БПЦ!

ПАСЕ призна Руската православна църква за инструмент на кремълската пропаганда.


Работата отива натам, че в един момент Московския патриарх Кирил (Гундяев) и други висши функционери на РПЦ МП ще бъдат подведени под наказателна отговорност пред светските съдилища за идеологическа подкрепа, оправдание и вдъхновение/благословение на войната на Русия срещу Украйна.


Това е много сериозно!


След задълбочена дискусия на 17 април 2024 г. делегатите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) приеха резолюция за необходимостта от противопоставяне на тоталитарния режим на Путин и неговата война срещу демокрацията.


ПАСЕ потвърди, че при Путин Русия се е превърнала в де-факто диктатура и призова за това:


- официално да се признае нелегитимността на Путин като президент на Руската федерация;


- да се засили режима на санкции срещу Русия като държава-спонсор на тероризма, както и срещу режима на Лукашенко в Беларус;


- да се признае Руската православна църква за инструмент на руското влияние и пропаганда, който няма нищо общо със свободата на религията и изразяването, и да се гледа на патриарх Кирил и руската православна йерархия като продължение на неоимперската идеология на „руския свят“

Преди да приеме резолюцията, правната комисия на ПАСЕ подкрепи две важни поправки към документа. Съгласно приетите поправки Асамблеята признава, че режимът на Путин изповядва неоимперската идеология на „руския свят“, която Кремъл превърна в инструмент за разпалване на война. Йерархията на Московската патриаршия защитава тази идеология, обявявайки войната срещу Украйна и „сатанинския“ Запад за „свещена война за всички руснаци“. Асамблеята осъжда подобна реторика и подчертава, че подбуждането към извършване на престъпления на агресия, геноцид и военни престъпления само по себе си е престъпление.


Наистина жалко е, че се стигна и до това.


Аз предупреждавах още от първите дни на войната, че последиците ще са ужасни и катастрофални за всички, и че ще се върнем към най-лошите дни на (дано да е само) Студената война.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама