НОВИНИ


Д-р Колев попари мерака на Нинова и "Възраждане" за вот на недоверие към кабинета на "Главчев"

4 2541 18.04.2024
Д-р Колев попари мерака на Нинова и
Д-р Орлин Колев

Вотът на недоверие е неприложим към служебните кабинети. Това обясни преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR.


"Единият вариант е председателят на НС да не обърне внимание на подписката за вот на недоверие, но ще понесе много упреци. Другият вариант е да го подложи на гласуване. Вотът на недоверие е крайна форма на парламентарен контрол. Но към служебен кабинет това е неприложимо, защото той черпи правомощия не от парламента, а от президента", обясни той пред телевизията.

 

Преподавателят подчерта, че правителството не е на никого и не може да се играе на опозиционер и мнозинство. Всички персонални и структурни промени в служебния кабинет стават с указ на президента, но не би следвало президентът Радев да дава заръки на Главчев. В отношенията им трябва да има баланс, уточни Колев.

 

"Няма механизъм за контрол. Президентът може да поиска от служебния премиер да има смяна. Всяка рокада следва да бъде направена след съгласуване между служебния премиер и президента. Президентът не може просто да освободи служебния премиер, трябва да има указ за нов. Конституцията позволява, но това не може да е своеволен акт, трябва да има основателни мотиви", разясни той.

 

Конституционалистът посочи още, че Даниел Митов отговаря на изискванията за външен министър, но обърна внимание, че критиките са в сферата на политическото, а не на юридическото. По думите му следва да се търси баланс в съгласувателната процедура между служебния премиер и президента.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама