НОВИНИ


Доц. Киселова за смяната на министри: Излиза въпросът за компетентността на този, който прави предложението

1 2308 19.04.2024
Доц. Киселова за смяната на министри: Излиза въпросът за компетентността на този, който прави предложението
личен архив

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър.


Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия кандидат, смята Киселова.

 

Ако Министерският съвет е взел решение за смяната на двамата министри, излиза въпросът за компетентността на този, който прави предложението. Това не е правомощие на правителството, поясни конституционалистът.

 

"Много ще ми бъде любопитно как изглеждат предложенията на г-н Главчев. Виждам неща, които вървят из правните среди, затова повдигам този въпрос. Това е акт само на министър-председателя. И това е възможен отговор защо има забавяне."

 

Да се притиска толкова бързо президентът да сменя министри е излишно, изрази мнение доц. Наталия Киселова.Каквито и да са мотивите, е редно да бъдат представени пред президента, дори да не са в предложението за издаване на указ, добави тя. В седмицата тишина, след като Главчев пое поста, той си е дал сметка, че не може да се справи сам и са му помогнали, предположи още преподавателят.

 

С различни аргументи ГЕРБ, "Възраждане", БСП и ИТН целят да покажат, че промените в Конституцията не стават, коментира доц. Киселова в предаването "Преди всички". Според нея се слага знак за равенство между разпоредба, касаеща служебното правителство, и цялостната конституционна промяна, като ГЕРБ се е присъединил "към този хор"."Тези, които бяха интелектуалните създатели на това положение – да се прехвърли част от тежестта към субекти извън президента, в момента целят цялостно дискредитиране на конституционните промени."

Вот на недоверие на служебно правителство не е възможен, но това няма да попречи на внеслите такова предложение да развиват тезата си.

 

Главчев обаче може да се оттегли и без вот на недоверие, уточни преподавателят по конституционно право.

 

Датата на изборите за парламент – 9 юни, не е под въпрос, категорична е Наталия Киселова. Дори да има изцяло ново служебно правителство, това няма да доведе до нови срокове и пренасочване на датата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама