СВЯТ


Блинкън: Вашингтон не участва в никакви офанзивни операции

0 2888 19.04.2024
Блинкън: Вашингтон не участва в никакви офанзивни операции
Американският държавен секретар Антъни Блинкън БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отказа да коментира съобщенията за нападение на Израел срещу Иран, като освен това заяви, че Вашингтон "не участва в никакви офанзивни операции", съобщи АФП.


Говорейки пред репортери след среща с колегите си от Г-7 в Италия, той отказа да отговори на многократните въпроси за експлозиите в Иран и съобщенията, че Израел е нанесъл ответни удари.
 

"Няма да говоря за тези съобщени събития. Единственото, което мога да кажа, е, че от наша страна и от страна на всички членове на Г-7 вниманието ни е насочено към деескалация", посочи Блинкен на пресконференция на остров Капри.



"САЩ не са участвали в никаква нападателна операция", категоричен бе той.

 

По-рано пред журналисти домакинът на Г-7 Антонио Таяни, външен министър на Италия, отбеляза, че Вашингтон е бил информиран предварително за ударите, без да дава подробности.
 
"Съединените щати са били информирани в последния момент", уточни той, като допълни, че "това е била просто информация", предадена - без да каже от кого.



Докладите доминираха на срещата на Г-7, като Таяни беше принуден да промени дневния ред, но публичната информация беше малко.
 

В заключителното си изявление министрите от Групата на седемте заявиха: "В светлината на съобщенията за удари на 19 април, ние призоваваме всички страни да работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация. Г-7 ще продължи да работи в тази насока."
 

 


 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама