ПОЛИТИКА


Експерт: "Булгаргаз" няма експертния и кадрови капацитет да бъде играч на международния пазар с "Боташ"

5 6526 20.04.2024
Експерт:
Пламен Димитров

Договорът с "Боташ" нажежи страстите в Народното събрание. Депутатите си размениха взаимни обвинения кой е виновен за финансовите загуби от споразумението. "Булгаргаз" няма експертния и кадрови капацитет да бъде такъв играч на международния пазар, категоричен е експертът Пламен Димитров.


Това, което виждаме до момента е, че този договор носи финансови загуби за българска държавна компания, респективно за всички данъкоплатци. Не са оползотворени възможностите за този договор, което означава, че засега е вреден", заяви д-р Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в студиото на "Денят ON AIR".


Д-р Димитров поясни пред Bulgaria ON AIR, че договорът предвижда "Булгаргаз" да си купи количества газ на международния пазар, танкерите с този втечнен газ да стигнат до турски терминали и оттам турската страна има задължението за регазификацията на този газ и доставката му на българо-турската граница.


"Ако танкерите на "Булгаргаз" не са дошли на турските терминали, естествено турците нямат какво да регазифицират и да ни доставят. Тези, които трябва да се възползват от договора, да купят газ на международния пазар, са "Булгаргаз" и съответно пък "Булгартрансгаз", който е собственик на газопреносната мрежа, да продава капацитет в тази мрежа", каза д-р Димитров.


Той отбеляза, че договореният капацитет за доставка на газ в България в момента е значително повече от потреблението в страната.


"Имаме 1,8 млрд. куб. м на година с "Боташ", имаме 1 млрд. куб. м годишно, които са резервирани на терминала в Александруполис и трябва да започнем да ги получаваме от другия месец и имаме още 1 млрд., който идва от Азербайджан. Станаха 3,85 млрд. на година, а България в момента потребява не повече от 2,6 млрд. Смисълът на тази операция вероятно е бил тези излишни количества, които ще се разтоварят в Турция и ще дойдат в България, нашата компания "Булгаргаз" да ги търгува някъде на международните пазари", посочи д-р Димитров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама