БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Експерт: Чакането по границите оскъпява стоките в магазините с 15-18%

3 3176 20.04.2024
Експерт: Чакането по границите оскъпява стоките в магазините с 15-18%
Николай Рашков

Над милиард лева е загубата на българската икономика в рамките на една година. Пари, които ние като потребители плащаме директно чрез по-скъпите стоки в магазините. Загубата за бюджета е 303 млн. лв., а за превозвачите – около 200 млн. евро на годишна база. Това заяви Николай Рашков от експертната група по транспорт в Европейската комисия в ефира на бТВ.


„По-стряскащото е цената, която плащаме в магазините. Плащаме за стоки с 15-18% повече от магазините в други европейски страни. На касата на всеки магазин може да се видят бързооборотните стоки, като дъвки, ножчета и др. Вместо 1 лв. за дъвки, те ще струват 1,20 лв. Това се дължи именно на чакането по границите”, уточни той.

 

По думите му черната статистика води ГКПП „Капитан Андреево” – 52 часа е чакането на товарните автомобили на границата. На Видин средно се чака 16 часа, Русе – 11 часа. Имаме и печални рекорди там – над два дена и половина.

 

„Крайно време е да сме пълноправен член на Шенген. Инициативата на Андрей Новаков за проверка на камионите по границите за 60 секунди е похвална, подписът ми лично седи в подписката и се надявам тя да стане факт, но административният път, който трябва да се извърви, е доста сериозен”, категоричен е той.

 

Той заяви, че професията става неатрактивна за шофьорите: „С чакането по границите се наблюдава отлив на кадри. Звънят ми колеги, които питат кога ще протестираме. За мен лично, защото бизнесът у нас е предимно семеен, ако моите деца останат в индустрията, дали това е наследството, което искам да им оставям.”

 

Според него браншът има нужда от представителност и хора с експертиза по темата.

 

„Протестите не са ни чужди. Има голямо поле за разговори”, подчерта още той.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама