НОВИНИ


Забрана на продажбата на цигари на родените след 2009 г. иска да въведе Англия

8 2372 21.04.2024
Забрана на продажбата на цигари на родените след 2009 г. иска да въведе Англия

Англия е на път да въведе едно от най-стриктните законодателства, свързани с ограничаване на тютюневите изделия. Британският парламент подкрепи законодателна инициатива на премиера Риши Сунак, с която се забранява продажбата на цигари на родените след 2009 г.


Може да се каже, че първата крачка беше направена, след като законопроектът беше приет с 383 гласа „за“ и 67 гласа „против“ в Камарата на Общините.

Но предложенията отиват още по-далеч, защото се предлага законната възраст за продажба, на която хората в Англия да могат да купуват цигари - да се повишава с една година всяка година, докато в крайна сметка стане незаконна за цялото население.

 

Законопроектът също така включва мерки за ограничаване на електронните цигари, на т.нар. вейпове за еднократна употреба, които са доста евтини, както и на ограничаване на вкусовете им, за да се предотврати пристрастяването на децата към никотина, информира коресподентът на бТВ в Лондон.

 

Властите твърдят, че законопроектът ще създаде „първото поколение без тютюнев дим“ в съвременна Великобритания.

За да спре продажбите на непълнолетни, правителството казва, че ще въведе глоби от 100 паунда на място за магазини в Англия и Уелс, които продават тютюн и цигари на непълнолетни хора.

 

Местните власти ще задържат приходите, за да ги реинвестират в прилагането на закона.

 

Това би било в допълнение към глобите от 2500 паунда, които съдилищата вече могат да налагат. Правителството ще похарчи 30 милиона за правоприлагане, което ще включва справяне с наличието на цигари на черния пазар.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама