НОВИНИ


"Ройтерс": Някои млади хора виждат в Тръмп отговор на икономическите си проблеми

3 4200 21.04.2024

Слаба, с момчешко лице и обеци в двете уши, 23-годишната Исая Търнър не прилича на стереотипния привърженик на Тръмп, който обикновено е на средна възраст или по-възрастен.


Въпреки това Търнър пропътува два часа от дома си край Милуоки в един от последните вторници, за да види кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп на митинг в Грийн Бей, Уисконсин, като един от контингента млади избиратели там, който според някои проучвания на общественото мнение може да се превърне в нарастваща и важна демографска група за Тръмп, пише "Ройтерс"

 

За действащия президент от Демократическата партия Джо Байдън, който през 2020 г. спечели с огромно мнозинство гласовете на младите хора, намаляването на подкрепата му сред младите избиратели може потенциално да помрачи надеждите му за втори мандат.


Търнър, който управлява бизнес за развъждане на кучета заедно с майка си, гласува за Тръмп през 2020 г. Той подкрепя позицията на Тръмп в подкрепа на нефтените сондажи, противопоставянето му на контрола върху огнестрелните оръжия - Търнър притежава няколко огнестрелни оръжия - и обещанието му да се справи с незаконната имиграция.

"Не мога да се сетя за нито едно нещо, което Тръмп е направил и което да ме е разстроило, докато беше на поста си. А сега, когато Байдън е на поста, има безброй неща, с които не съм съгласен", казва Търнър пред Ройтерс. "Много от моите приятели са на същото мнение като мен." Проучване на Ройтерс/Ипсос през март показа, че американците на възраст 18-29 години предпочитат Байдън пред Тръмп само с 3 процентни пункта - 29% срещу 26%, а останалите предпочитат друг кандидат или не са сигурни кой, ако изобщо някой, ще получи гласа им.

 

Ако 77-годишният Тръмп се задържи близо до 81-годишния Байдън в тази демографска група чак до изборния ден на 5 ноември, това ще бъде голяма победа в сравнение с 2020 г., когато Байдън спечели вота на младите хора с 24 пункта.Притесненията относно възрастта на Байдън и подкрепата му за Израел във войната му срещу Хамас в Газа подхраниха ерозията на подкрепата му сред младите избиратели в момент, в който той губи и латиноамерикански избиратели.


Съществуват и признаци, че младите хора бавно загряват към Републиканската партия, въпреки усилията на Байдън да ги задържи на своя страна, като се опитва да отмени студентските дългове, да разшири достъпа до жилища и да отмени ограниченията върху правото на аборт. Делът на американците на възраст между 18 и 29 години, които се определят като републиканци, се е повишил - от 24% през 2016 г. до 26% през 2020 г. и 28% досега през тази година, показва проучване на Ройтерс/Ипсос.


Въпреки смесицата от студени ветрове, снеговалеж и дъжд, около 3000 поддръжници на Тръмп се наредиха на опашка пред конгресния център в Грийн Бей на 2 април, за да видят Тръмп. Тълпата беше по-възрастна, както обикновено, но имаше и стотици млади хора.


Ройтерс интервюира 20 души на възраст под 30 години, за да разбере каква е тяхната подкрепа. Най-често посочваната причина за подкрепа на бившия президент беше инфлацията и усещането, че икономиката не работи за тях, което подчертава, че повишаването на цените на основните продукти за ежедневието е по-значимо за някои от тях, отколкото високите цени на акциите и ниската безработица през годините на Байдън.

 

"Изкарвам прилични пари и не мога да си позволя жилище със заплатата, която получавам сега", казва 26-годишният Стив Уендт, охранител в близка болница. "Време е да се върне човек на поста, който ще намали цените ни." В същото време мнозинството заяви, че е съгласно със сдържаността на Тръмп по отношение на подпомагането на Украйна във войната ѝ с Русия - изолационистка позиция, която е в противоречие с външнополитическата програма на Байдън.


19-годишният Колин Крего, студент по история, заяви, че средствата, изразходвани в чужбина, биха били по-добре използвани за справяне с вътрешни проблеми като наркоманията. "Наистина не ми харесва това, което правим с Украйна", каза Крего. "Когато го чувам (Тръмп) да говори, той е много патриотичен, много "Америка на първо място" и това ми харесва".


От 20-те души, които Ройтерс интервюира, 15 посочиха инфлацията или други икономически проблеми като причина да подкрепят Тръмп, а десетина казаха, че планът му за ограничаване на имиграцията е важен за тях.


Всички казаха, че не се притесняват от четирите наказателни дела, които се водят срещу Тръмп, или от идеята, че усилията му да обърне изборите през 2020 г. го правят заплаха за демокрацията. Един от тях беше чернокож, а останалите 19 бяха бели. Осем от тях ще гласуват за първи път за президент тази година.

 

Кейтлин Хюеник, 20 г., каза, че да си млад привърженик на Тръмп може да е трудно, защото левите млади хора са склонни да се мръщят на възгледите ѝ. Тя обаче каза, че напоследък вижда промени сред групата си от връстници в Университета на Уисконсин-Грийн Бей. "Те са по-отворени към начина ми на мислене и все повече мои приятели стават републиканци", казва тя.

Със сигурност група млади хора, готови да се престрашат да видят Тръмп, не са представителна извадка на по-широкия електорат, а социологическите проучвания в началото на цикъла могат да се окажат погрешни. Младите хора гласуват по-рядко от по-възрастните американци, което ги прави особено трудни за прогнозиране.


Освен това някои проучвания на общественото мнение показват, че Байдън запазва значителната си преднина сред младите хора. Проучване на Economist/YouGov, проведено миналата седмица, показа, че 51% от избирателите под 30 години избират Байдън срещу 32% за Тръмп, а според проучването на Harvard Youth Poll, публикувано в четвъртък, преднината на Байдън пред Тръмп сред вероятните млади избиратели е 19 пункта.
"Доналд Тръмп не печели младежкия вот", заяви пред Ройтерс Джон Дела Волпе, директор, отговарящ за проучването на Харвард.


Кампанията на Байдън не седи на едно място. През март тя започна да купува реклами за 30 млн. долара в цифрови платформи и обяви проект за достигане до ученици и набиране на доброволци в гимназиите и в кампусите на колежите. Тя работи за информиране на по-младите хора за инвестициите на администрацията в зелена енергия и усилията за защита на достъпа до аборти.


"Ето защо кампанията работи неуморно, за да спечели гласовете на младите избиратели - инвестирайки по-рано от всякога и използвайки всяка възможност да се свърже с младите избиратели", каза Ив Левенсън, директор на кампанията за ангажиране на младежите.

 

Кампанията на Тръмп разглежда младите хора като демографски фактор, който може да бъде спечелен през 2024 г., заяви съветник на кампанията пред репортери миналия месец. Той каза, че икономиката и конфликтите в чужбина - Тръмп често твърди, че нападението на Русия в Украйна нямаше да се случи при него - са ключови теми, за които трябва да се говори на тази група.


"Подобно на много американци, младите хора не могат да си позволят наем, бензин или хранителни стоки и се борят да си купят жилище, защото реалните заплати рязко са намалели", каза Анна Кели, говорител на Националния комитет на Републиканската партия.
Кели посочи и констатацията в проучването на Харвард - че само 9% от младите американци смятат, че САЩ са на прав път - като доказателство, че някои се обръщат към Тръмп.


Сред младите избиратели Тръмп изглежда се справя по-добре с мъжете. Според проучването на Харвард Байдън води сред младите мъже само с 6 процентни пункта, което е с 20 пункта по-малко в сравнение с преди 4 години. Дефицитът на Тръмп сред жените е 33 пункта, което до голяма степен не се е променило.

 

Подобно на други млади хора, с които Ройтерс се срещна на митинга, Търнър заяви, че Тръмп е привлекателен именно с начина си на говорене, без да се интересува от политическите последствия. Той каза, че някои от дехуманизиращите изказвания на Тръмп го притесняват, но вярва - както Тръмп твърди - че Байдън е истинската заплаха за Америка.


"Някои от тях са крайни" - каза Търнър за речта на Тръмп. "Но в същото време, ако това означава, че страната ще се справя феноменално по-добре... и все още ще бъде свободна страна, мога да приема, че чувствата ми ще бъдат наранени в замяна на това."

 

Тексът е публикуван със съкращения

 

Превод и редакция ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама