НОВИНИ


Руският опозиционер Иля Яшин: Струваше ли си тази война толкова много живот и разрушения? И струва ли си да продължаваме тази лудост?

3 2844 22.04.2024
Руският опозиционер Иля Яшин: Струваше ли си тази война толкова много живот и разрушения? И струва ли си да продължаваме тази лудост?
Иля Яшин

"Нека само си представим какво НЕ би се случило, ако Путин не беше наредил нападението на 24 февруари. Нямаше да загинат десетки хиляди хора и от двете страни. Бащите щяха да водят децата си на училище, вместо да гният в земята. Съпрузите нямаше да бъдат откъснати от жените си. Майките щяха да пекат блини на синовете си за Масленица, вместо да плачат над ковчезите им. Кажете го на глас: хората щяха да са живи".


Иля Яшин, Facebook, заглавието и преводът са на редакцията на ФрогНюз. Опозиционерът Иля Яшин беше осъден на 8,5 години затвор - публикациите му за военните престъпления на руската армия в Буча били "фейк".

 

Когато разговарям с хора, които оправдават нахлуването в Украйна, обикновено чувам едни и същи аргументи. НАТО е на границите, руснаците са потиснати в Донбас, Путин не е имал избор... Пропагандата е забила тези тези в мозъците им като пирони и е доста трудно да ги извадиш. Но понякога аргументите "в полза на противното" помагат. Опитайте да го направите с хора, които познавате.


Нека само си представим какво НЕ би се случило, ако Путин не беше наредил нападението на 24 февруари.





Първо, нямаше да загинат десетки хиляди хора и от двете страни. Бащите щяха да водят децата си на училище, вместо да гният в земята. Съпрузите нямаше да бъдат откъснати от жените си. Майките щяха да пекат блини на синовете си за Масленица, вместо да плачат над ковчезите им. Кажете го на глас: хората щяха да са живи.


Второ, градовете с рускоезично население нямаше да бъдат разрушени. По крайбрежната улица на Мариупол щяха да се разхождат майки с детски колички, а не танкове. Кафенетата в Бахмут щяха да се използват за свиждане, а не за картечни гнезда. Това щяха да бъдат живи градове, а не напоени с кръв руини.

 

Белгород, Шебекино, Грайворон и други нямаше да пострадат от обстрела, а населението им нямаше да бъде убито или евакуирано. Това щеше да е безопасна територия, чиито жители знаят за войната само от филми и книги.


Трето, страната ни щеше да спести трилиони рубли, които днес се харчат за горяща техника и взривяващи се снаряди. Тези пари можеха да подобрят живота и социалния статус буквално на всеки руснак, вместо да сеят смърт из цяла Украйна.


И накрая, хиляди наши сънародници сега нямаше да са в затвора заради отказа си да отидат в чужда държава и да убиват нейните защитници.


Помислете само: нищо от това нямаше да се случи. Целият мрак от последните две години щеше да си остане история на ужасите на алармистите и кошмар на обикновените хора.





Струваше ли си тази война толкова много живот и разрушения?


И струва ли си да продължаваме тази лудост?


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама