НОВИНИ


Трима германски граждани са закопчани по подозрение, че са шпионирали в полза на Китай

0 6505 22.04.2024
Трима германски граждани са закопчани по подозрение, че са шпионирали в полза на Китай
БГНЕС

В Германия разследващи арестуваха днес трима германски граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Китай, информира прокуратурата.


Предполага се, че те са осигурявали достъп до секретни морски технологии - случай, който може да провокира ново напрежение между Берлин и Пекин.

 

Триото - Хервиг Ф., Ина Ф. и Томас Р. са "заподозрени, че са работели за китайската тайна служба" преди юни 2022 г.

 


Арестите в Дюселдорф и Бад Хомбург в Западна Германия се случват на фона на предупреждения на Запад, че китайските спецслужби са се фокусирали върху модерни технологии.

 

Томас Р. е заподозрян, че е бил агент на служител на китайското Министерство на държавната сигурност, придобивайки информация в Германия за технологии, които може да бъдат използвани за военни цели.

 

Твърди се, че е установил контакт с Хервиг Ф. и съпругата му Ина Ф, които имат компания в Дюселдорф, за да получи достъп до подобни технологии и да направи контакти в германската научно-изследователска общност. 

 


Германският федерален канцлер Олаф Шолц миналата седмица беше на посещение в Китай, където заяви, че Европа е обезпокоена от икономическите политики на Пекин и подкрепата му за Русия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама