"Спрямо миналата година поскъпване на агнешкото месо няма да и не трябва да има. Цените варират в това дали агнето се закупува от фермата или от магазинната мрежа."
Това заяви пред БНР-Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.
"Ако от фермата цените се движат около 10 лв. на килограм живо тегло, в магазинната мрежа цената е 26, 28 лв. до 30 за килограм живо тегло, в зависимост от вида разфасовка", посочи още експертът.
Той изтъкна, че през последните години се забелязва засилен интерес на пазаруване по фермите, което е резонно, заради цените, но и заради качеството. И това се отнася както за агнешкото, така и за млечните продукти - сирене и кашкавал.
По данни на Асоциацията по Великден и Гергьовден се консумират около 500 хиляди агнета у нас.
Късният Великден предполага по-тежки агнета, които се търсят по-слабо и съответно изкупната цена на едро е по-ниска, отбеляза също така Караколев.
Той припомни миналогодишния случай с внос на агнешко от Северна Македония, което беше с нанесена маркировка, която подвеждаше потребителя, че е българско производство. И бе категоричен, че законът трябва да е още по-строг към извършителите на такива манипулации.