НОВИНИ


Бившият говорител на ДАНС отива на съд

4 4861 02.12.2010
Бившият говорител на ДАНС отива на съд
Зоя Димитрова

Бившият говорител на Държавна агенция „Национална сигурност” Зоя Димитрова отива на съд заради разгласяване на класифицирана информация. Обвинителният акт срещу нея е внесен днес от прокуратурата в Софийския градски съд, съобщиха от държавното обвинение.



Бившата говорителка на Петко Сертов е обвинена зо това, че на 14 октомври 2009 г., в бр. 1 на в. “Галерия” (от 15-21.10.2009 г.), на стр. 10, е публикувала статия, озаглавена “15 корумпирани министри в “онзи доклад” на ДАНС”, а на титулната страница на вестника - факсимиле на документ на ДАНС, озаглавен “Анализ на състоянието на средата за сигурност и отчет за собствената дейност през първото шестмесечие на 2009 г.”.

С това Димитрова разгласила класифицирана информация, с ниво “ПОВЕРИТЕЛНО”, станала й известна по служба на 30.07.2009 г. в качеството й на съветник в “Кабинет” към ДАНС, обясниха от прокуратурат. Това е престъпление по чл.357 ал.1 от Наказателния кодекс.

Информацията представлява държавна тайна по смисъла на Приложение № 1 към чл. 25 от Закона за защита на класифицираната информация.

Ако обвиненията бъдат доказани в съда Димитрова може да получи от две до осем години затвор.

На Зоя Димитрова е определена мярка за неотклонение “парична гаранция” от 800 лева.
Преди да стане говорител на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов Зоя Димитрова дълги години се занимава с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "Политика".
През юли т.г. тя бе привлечена като обвиняема по делото, образувано през есента на 2009 г., за публикуване на секретни документи във в. "Галерия", където бе съсобственик и главен редактор на първите три броя.

Докладът, визиран в обвинителния акт е същият документ, който свързаният с "Галерия" Алексей Петров, занесе на премиера Бойко Борисов миналата година.

За този доклад бе повдигнато обвинение на бившия премиер и лидер БСП Сергей Станишев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама