НОВИНИ


Георги Господинов: Ако не четете този текст, той не съществува. Честит ден на книгата!

6 9722 23.04.2024
Георги Господинов: Ако не четете този текст, той не съществува. Честит ден на книгата!
личен архив

Честит ден на книгата!


Чудото на четенето


Ако не четете този текст, той не съществува. И това е първото чудо на четенето. Всяка книга, която стои затворена в библиотеката, е като онова спящо царство от приказката. Ако отвориш книгата и зачетеш малко, царството оживява. Има някаква магия, която се получава от срещата на поглед и буква. От тази целувка между окото и написаното чудото се случва. Първото, което искам ти кажа, лично и тихо, е, че имаш да събуждаш толкова много книги от съня им. Приеми го така, между нас казано, като малък подвиг. Ти си тази, която събужда книги. Ти си този, който събужда книги. А събуждащият книги събужда светове. ...


С този откъс от "Из Невидимите кризи", носителят на "Букър" Георги Господинов отбеляза  Световния ден на книгата във Facebook.

 

ЮНЕСКО

 

За да отпразнува чудото на книгите и тези, които ги карат да оживяват, Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) установява 23 април като Световен ден на книгата и авторското право през 1995 г. Той обаче започва много преди това в Испания .

 

Значението на Световния ден на книгата и авторското право

 

По същество това е празник на удоволствието от книгите, четенето и разказването на истории. Световният ден на книгата и авторското право е признание за силата на книгите да пресичат пространството, времето и поколенията, обединявайки култури и свързвайки настоящето с бъдещето и миналото.Литературата е мощен и ефективен инструмент за предаване на информация и знания по целия свят, насърчавайки културата, образованието и науката. Световният ден на книгата и авторското право е време нациите да споделят посланието, че книгите могат да помогнат за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени обществата по света. 

 

Произходът на Световния ден на книгата и авторското право

 

Отделянето на ден за празнуване на книгите води началото си от испанския писател Висенте Клавел Андрес. През 1922 г. той предлага идеята като начин да се отдаде почит на сънародника си Мигел де Сервантес. Четири години по-късно първото честване се случва на 7 октомври, рождения ден на Сервантес, но е преместено на 23 април, датата на смъртта му през 1930 г.

 

През 1995 г. Генералната конференция на ЮНЕСКО решава да отдаде почит на авторите и книгите по целия свят като начин да насърчи всеки да има достъп до книги. Изборът на 23 април изглежда логичен - освен че е датата на смъртта на Сервантес, това е и датата, на която умират Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, наред с други видни автори. Освен това няколко изтъкнати писатели са родени на 23 април, което го прави символична дата в световната литература.

 

Световната столица на книгата

 

Всяка година от 2001 г. един град по света се избира за Световна столица на книгата на ЮНЕСКО за една година. Избраният град има за задача да извършва дейности през целогодишното си определяне за насърчаване на култура на четене и разпространение на нейните ценности сред всички възрасти и групи от населението във и извън националните граници.Инициативата е предложена от Испания през 2001 г. и Мадрид е  определен за първа столица, последван от Александрия и след това Ню Делхи, припомня Hola. Градовете се избират всяка година от генералния директор на ЮНЕСКО след консултации с консултативен комитет, съставен от представители на международни организации, автори, библиотеки и издатели.

 

От 23 април 2024 г. Страсбург, Франция, ще бъде Световната столица на книгата и през следващите 12 месеца ще изпълнява своята програма за провеждане на различни дейности за насърчаване на култура на четене и използване силата на книгите за създаване на по-приобщаващи, мирни и устойчиви общества.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама