НОВИНИ


Акад. Денков днес ще търси подкрепа да няма такси за докторанти и студенти държавна поръчка

3 2515 24.04.2024
Акад. Денков днес ще търси подкрепа да няма такси за докторанти и студенти държавна поръчка
БГНЕС

"По време на редовния кабинет предложихме промени в Закона за висшето образование (ЗВО). Ако те бъдат приети, държавата ще поеме университетските такси в специалностите с държавна поръчка. В момента това обхваща всички 127 000 студенти и докторанти. Днес в ресорната комисия в НС ще търся подкрепа от депутатите за тези предложения в ЗВО".


Това написа във Facebook бившият премиер акад. Николай Денков, който след неосъществената ротация и разпаданто на правителството се върна в Народното събрание.Ето какво пише той:

 

"Една от важните промени в новата Конституция е обявяването на образованието за национална ценност. Така, чрез върховния закон на държавата, задължихме всички управляващи, които и да са те, да създават условия за свободното развитие на образованието и да го подпомагат, вкл. като улесняват достъпа до висшите учебни заведения.


За да не останем в сферата на пожеланията, по време на редовния кабинет предложихме промени в Закона за висшето образование (ЗВО). Ако те бъдат приети, държавата ще поеме университетските такси в специалностите с държавна поръчка. В момента това обхваща всички 127 000 студенти и докторанти. Но означава също, че всички младежи, които досега са се отказвали от следване по финансови причини, или трябва да работят като бармани или сервитьори, за да се издържат, вече могат да получат пълноценно висше образование.


Днес в ресорната комисия в НС ще търся подкрепа от депутатите за тези предложения в ЗВО.


На този принцип работят университетите в Германия - с максимално отворен прием, но с високи критерии за успешно завършване и повече шансове за пълноценно участие в професионалния и обществения живот след това.


Образованието е пътят към по-доброто здраве на нацията, по-високите нива на икономическа стабилност, по-ниската престъпност, по-малките неравенства, по-високата устойчивост на пропаганда и дезинформация.


Всичко това е важно, за да станем нормална европейска държава. И по пътя към тази цел е важно нито един млад човек в България да не остава без възможност да завърши университет".Заседанието на Комисията по образованието и науката ще започне в 15:00 час днес.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама