НОВИНИ


Станислав Попдончев: Възможните дати за въвеждане на еврото са или 1 март, или 1 юли 2025 г

2 10588 24.04.2024
Станислав Попдончев: Възможните дати за въвеждане на еврото са или 1 март, или 1 юли 2025 г
Станислав Попдончев Българска стопанска камара

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви проект на Закона за въвеждане на еврото, съобщи Станислав Попдончев - зам.-председател на БСК.


„Датата, по която работихме тогава беше 1 януари 2025 г., в последствие се разбра, че България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий до излизането на редовния конвергентен доклад през юни тази година и ще се търсят варианти за извънреден конвергентен доклад. По този начин възможните дати стават или 1 март, или 1 юли 2025 г.“, каза пред БНР Попдончев.Той уточни, че датата на въвеждането на еврото е много важна за бизнеса, тъй като сроковете се броят назад.

 

„На бизнеса са му необходими между 6 и 8 месеца, за да пригоди дейността си за работа с евро, като това включва и фискални устройства, и вътрешен бизнес софтуер, и други процеси“, обясни зам.-председател на БСК.

 

По думите на Станислав Попдончев, това което бизнесът, най-вече в сферата на търговията и услугите, трябва първо да направи, е да актуализира софтуера на фискалните си устройства. Към момента те са над 460 000, като най-много – над 350 000, са касовите апарати.

 

„Необходимо е да се направят промени в Наредба N18, в която да създадат параметрите, по които разработчиците на софтуера да могат да го променят“, каза Попдончев.

 

По думите му, няма да бъде необходимо закупуване на нови фискални устройства, при цялата условност, че промяната в софтуера може да доведе до необходимост от ново устройство, обясни той.

Разчетите за актуализацията на софтуера сочат, че това ще струва между 44 лв. и 100 лв. на устройство, каза Станислав Попдончев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама