НОВИНИ


Съдии скочиха срещу ВСС заради "Наглите"

16 5564 02.12.2010
Съдии скочиха срещу ВСС заради "Наглите"

Съдиите от Наказателното отделение на Софийския градски съд, където се разглежда делото срещу групата за отвличания “Наглите”, скочиха срещу Висшия съдебен съвет.



От изявленията им става ясно, че с решение на ВСС кадровици “привикват” техни колеги, гледащи процеса. Делото не можа да тръгне от първи път заради отсъствието на един от адвокатите и още процесуални пречки, смятат магистратите.

Преди дни от Комисията по изпълнение мерките по организация работата по делата с висок обществен интерес в органите на съдебната власт (КИМОРДООИ) към ВСС съобщиха, че в понеделник ще изслушат съдия Виолета Магдалинчева за причините за отлагане на процеса и начините, по които тя ще осигури ритмичното му насрочване.

В писмо до ВСС наказателните съдии посочват, че възразяват срещу провеждането на насрочената от комисиятата среща в понеделник «със съдиите от 7-ми наказателен състав на СГС, разглеждащи делото срещу „Наглите”. Оттам уточняват, че цитират буквално прессъобщението на ВСС за срещата, тъй като «съдии не бихме си позволили да наричаме подсъдимите с наименованието на полицейската операция по задържането им».

Считаме, че среща със съдиите по висящо дело и провеждане на разговор за начина на разглеждането му в бъдеще ще подкопае усещането на обществото и на страните в независимостта на съда, защото Вие сте органът, от който зависи професионалната кариера на съдиите в състава на същия съд, казват магистратите. И апелират за отговорност от страна на ВСС, за да не се поставя в риск изходът на процеса.

Не поставяме под съмнение правомощията Ви да следите за движението на делата. Тези правомощия обаче са обвързани с друг механизъм за тяхната реализация. Не случайно в чл. 29 от Правилника за организация на дейността на ВСС и неговата администрация, в който са регламентирани правомощията на КИМОРДООИ, е посочено, че комисията може да изисква от административните ръководители писмени справки по движението на дела. Тази регламентация не е случайна. В нея е обективиран дължимият респект пред независимостта на съда, който разглежда делото. Затова е вменено задължението на административният ръководител, като външно лице за процеса, да изготвя и Ви предоставя справки по конкретни дела, казват магистратите.

Според наказателните съдии информацията, която се съдържа в протокола от съдебното заседание, ще бъде достатъчна, за да може ВСС да установи фактите за отлагането на делото – какво е било процесуалното поведение на съда по движението на делото, включително и действията на съдията-докладчик в подготвителния стадий, какви са били причините за отлагането на делото и каква организация е създал съдебният състав.

Разговорът, който възнамерявате да проведете само с двамата съдии от съдебния състав, не би могъл да бъде средство за правилната Ви ориентация по движението на процеса. Съдебният състав е колективен орган, в който участието на обществеността чрез нейните представители не бива да се подценява, подчертават още магистратите и се обръщат към ВСС да изпълни основното си правомощие – да представлявате съдебната власт и да осигурите нейната независимост.

Съдиите от наказателната колегия на СГС неправилно изтълкуваха желанието ни за среща, заяви за БТА членът на ВСС Пламен Стоилов. По думите му първоначалният замисъл е бил да се обсъди тактиката за водене на хода на делото, но не и за намеса по същество. Решението да се срещнем със съдийския състав не е опит да се оказва натиск, посочи той. След като във ВСС са получили писмото на съдиите е взето решение среща да няма, а членове на комисията само да се запознаят с протокола от заседанието по делото. Това ще стане в понеделник сутринта.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама