НОВИНИ


Украйна получи финансова подкрепа от ЕС под формата на нов транш от 1,5 млрд. евро

1 2388 24.04.2024
Украйна получи финансова подкрепа от ЕС под формата на нов транш от 1,5 млрд. евро
БГНЕС

Днес Украйна получи финансова подкрепа от Европейския съюз под формата на нов транш от 1,5 милиарда евро (1,6 милиарда долара), съобщи на официалната си страница Европейската комисия.


Киев се надява да получи още 10 милиарда евро по-късно през годината, споделиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

 

Изплащането на 1,5 милиарда евро последва положителната оценка от страна на ЕК на договорените с властите в Киев политически условия, свързани с реформите в областта на съдебната система, борбата срещу прането на пари, управлението на публичните финанси, бизнес средата и селското стопанство, както и изискванията за докладване, за да се гарантира прозрачното и ефективно използване на средствата, отбелязват от ЕК.Украинският финансов министър Сергий Марченко коментира, че ЕС, който предостави на Украйна 31 милиарда евро, се е превърнал в най-стабилния донор по отношение на финансирането на бюджета на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

 

"Международната подкрепа е ключът към осигуряването на макроикономическа стабилност и изграждането на основа за икономически растеж", уточни Марченко.

 

Украйна е изправена пред бюджетен дефицит от 37 милиарда долара тази година и разчита в огромна степен на финансова помощ от западните си партньори, за да може да финансира своите социални и хуманитарни разходи.Киев използва съществената част от държавните си приходи за финансиране на отбранителните си усилия, докато украинските войски са изправени срещу по-голямата и по-добре оборудвана руска армия.

 

Икономическият министър Юлия Свириденко посочи, че правителството на Украйна очаква с нетърпение окончателното одобрение на кредитната програма на ЕС за Украйна на стойност 50 милиарда евро, като и се надява да получи още три транша тази година."Всъщност ние сме на крачка от стартирането на програмата и пълното редовно финансиране по нея", отбеляза Свириденко.

 

По думите й след окончателното одобрение Киев ще може да получи 1,89 милиарда евро през юни и още два транша на стойност около 4 милиарда евро през септември и ноември.

 

Украйна обаче ще трябва да осъществи множество реформи и да изпълни други програмни показатели, за да може да получи достъп до средствата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама