НОВИНИ


Росен Желязков вече не е председател на Народното събрание

16 6978 25.04.2024
Росен Желязков вече не е председател на Народното събрание
Росен Желязков БГНЕС

Депутатите гласуваха импийчмънта на Росен Желязков от ГЕРБ като председател на Народното събрание. Гласовете "за" свалянето на Желязков бяха 129.


"За" импийчмънта гласуваха депутатите от ПП-ДБ, БСП, ИТН и "Възраждане". "Против" бяха ГЕРБ-СДС и ДПС.


.

 

По искане на Йордан Цонев беше подложено на гласуване предложението дебатът да бъде прекратен.Предложението бе прието. След това последва и гласуване на самото предложение. Мирослав Иванов от ПП-ДБ заяви, че предложението на Цонев противоречи на правилата за работа на Парламента.


.

Вчера ПП-ДБ и БСП внесоха искане за предсрочно освобождаване на Желязков за цялостното му поведение като ръководител на институцията и за системно неизпълнение на законодателната програма. Според ПП-ДБ Желязков злоупотребява с власт и правомощия, и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ- ДПС.

 

По-рано оставката на председателя на парламента поискаха и от "Възраждане" с конкретен мотив - не беше допусната точката за вота на недоверие към служебното правителство с аргумент, че не отговаря на Конституцията.

 

От ГЕРБ и ДПС не погледнаха сериозно на искането за оставка на председателя на Народното събрание в последните часове на работата му. Бойко Борисов го определи като емоционални изблици, а Делян Пеевски-популизъм.



Парламентът не събра кворум от първия път за започване на заседанието днес.

 

След почивката в пленарна зала влязоха от ГЕРБ. Само един от народните представители от партията на Борисов се регистрира. Заседанието събра кворум и започна дебат преди гласуването, което завърши с импийчмънт на Желязков.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама