НОВИНИ


Обединеното кралство очаква нов референдум за Brexit до 2040 г., твърди британски социолог

0 2334 25.04.2024
Обединеното кралство очаква нов референдум за Brexit до 2040 г., твърди британски социолог
Възможно ли е Лондон да се върне в ЕС?

Топ политологът Джон Къртис прогнозира, че през следващите 16 години може да се проведе нов референдум за членството на Великобритания в ЕС. "Мисля, че референдумът през 2016 г. ще бъде също толкова неуспешен, колкото и този през 1975 г.", заяви Къртис пред британската изследователска организация "Променяща се Европа" в сряда вечерта, като имаше предвид гласуването, което изобщо доведе Великобритания до членство в тогавашните Европейски общности.


Сроковете за провеждане на нов референдум "зависят до голяма степен от несигурната политика", каза той. Но добави: "Няма да се изненадам, ако това се случи преди 2040 г."

Къртис - професор по политика в Университета в Стратклайд и уважаван социолог в Уестминстър - твърди, че не може да се изключи провеждането на още един референдум заради начина, по който различните възрастови групи гласуваха през 2016 г.

 

"Ако погледнете досега какво се е случило с нагласите и ако разгледате възрастовия профил на нагласите към Брекзит, можете да видите защо", каза той. Проучване на Ipsos показа, че 75 % от хората на възраст 18-24 години са гласували за оставане (25 % за напускане) в сравнение с 34 % от хората на възраст 65-74 години (66 % за напускане).

Отношението на бъдещото правителство на лейбъристите - което според проучването на POLITICO има голяма вероятност да спечели следващите избори - към ЕС също ще бъде решаващо, твърди Къртис. Той попита: "Как ще се развият отношенията ни с ЕС, до каква степен следващото лейбъристко правителство ще ги смекчи или не?"

 

Министърът на външните работи в сянка Дейвид Лами неведнъж е заявявал, че ЕС ще бъде "приоритет номер едно" на лейбъристите при възстановяването на отношенията с международните съюзници, но партията изключва възможността да се опита да се присъедини отново към блока или към неговия единен пазар и митнически съюз.
Къртис обаче заяви: "Гласовете на лейбъристите са почти толкова анти-Брекзит, колкото и през 2019 г."

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама