НОВИНИ


Нова модерна арт инсталация краси мястото на мавзолея

3 3819 25.04.2024
Нова модерна арт инсталация краси мястото на мавзолея
Фейсбук/Красимир Терзиев

Най-новата временна инсталация в София вече е поставена на мястото на мавзолея.


Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата.

 

Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от миналото и ни е трудно да изработим визии за бъдещето си, каза пред БНР Терзиев, който е доктор и преподавател по културна антропология.

 

"Години наред това място зееше празно и напомняше за себе си именно с тази празнота. Програмата на Столичната община "Навън" за инсталации на съвременно изкуство в публичното пространство е най-продуктивният жест, който може да произведе отново смисъл на това място", коментира авторът в предаването "Хоризонт до обед". Той разказа, че е искал това "да не бъде монументална структура, монумент, който недвусмислено събужда у нас определени чувства, предзададени от архитектите". Затова е създал хоризонтална структура, приканваща хората да участват в нея, а не да ги отдалечава.

 

Творбата представлява обемни и светещи букви.

 

Тя е избрана през 2022 г. във второто издание на програма "Навън" сред 8 други предложения.

 

Разбира се, обаче и тя започна да събира негативни оценки със снимки, като едната показва снимана думата НАПЪТ наобратно.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама