НОВИНИ


Макрон: Европа трябва да осъзнае, че не е достатъчно добре въоръжена за посрещане на глобалните заплахи

1 2431 25.04.2024
Макрон: Европа трябва да осъзнае, че не е достатъчно добре въоръжена за посрещане на глобалните заплахи
Френският държавен глава Еманюел Макрон БГНЕС

Европа трябва да осъзнае, че не е достатъчно добре въоръжена за посрещане на глобалните заплахи като войната на Русия в Украйна и е необходимо да промени обхвата на усилията си в сферата на отбраната. Това заяви днес френският държавен глава Еманюел Макрон в дългоочаквана реч, излагаща визията му за Европейския съюз, съобщи Ройтерс.


Макрон подчерта, че Европа трябва да създаде Европейска военна академия, която да обучава военнослужещи, а също да подсили капацитета си в киберсигурността, както и собствената си отбранителна индустрия.

 

Френският лидер смята, че Европа трябва да засили военните си връзки с Великобритания. Според него Брекзит е една от "безпрецедентните кризи", които Европа е преживявала през последните години. Това беше "взрив, чиито отрицателни последици, доколкото мога да преценя, са, че днес никой не би посмял да предложи излизане, нито от Европа, нито от еврозоната", уточни той.Макрон алармира освен това, че "има опасност Европа да умре". "Основната опасност за европейската сигурност е войната в Украйна, а задължително условие за нашата сигурност е Русия да не спечели войната", категоричен бе той и поясни: "Как можем да изградим свой суверенитет, автономия, ако не поемем отговорността за развитието на наша собствена европейска отбранителна промишленост".

 

"Европа трябва да покаже, че в никакъв случай не е васал на САЩ и знае също как да разговаря с всички други региони по света", посочи още френският държавен глава.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама