НОВИНИ


Доклад на СЗО: Широкоразпространената употреба на алкохол и е-цигари сред подрастващите е тревожна

0 6235 25.04.2024
Доклад на СЗО: Широкоразпространената употреба на алкохол и е-цигари сред подрастващите е тревожна
БГНЕС

Широкоразпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е тревожна. Това се посочва в доклад, публикуван днес от Световната здравна организация, която препоръчва мерки за ограничаване на достъпа, съобщи АФП.


Базиран на проучване на данни за 280 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 г. в 44 държави - Европа, Централна Азия и Канада, СЗО отбелязва, че докладът демонстрира "притеснителна картина" относно употребата на субстанции сред млади хора.

 

"Дългосрочните последствия от тези тенденции са значителни и отговорните лица не могат да си позволят да игнорират тези тревожни разкрития", изтъкват от СЗО.Според доклада, обхващащ 2021-2022 г. 57% от 15-годишните са употребявали алкохол поне веднъж (момичета 59 на сто, момчета – 56%).

 

Данните сочат спад на тютюнопушенето – 13% от 11-15 годишните са пушили през 2022 г. – 2% по-малко от четири години по-рано. Но докладът отчита, че много от тях са възприели електронните цигари, които са "превзели" подрастващите в сравнение с традиционните.

 

Регистриран е и спад на употребата на канабис – 12% от 15-годишните са пушили поне веднъж.Докладът на СЗО съдържа данни и за българските подрастващи.

 

Една пета от 11-годишните български момчета са пили поне веднъж алкохол – по този показател страната ни е на първо място заедно с Молдова. За 13-годишните момчета в България делът е вече близо една трета (32%).

 

Най-високият процент 15-годишни, употребили канабис през последните 30 дни, е в България – момчета (19%), и в Канада – момичета (15%)


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама