НОВИНИ


Йордан Божилов: Войната не е само за територията на Украйна. Тя е за принципите на международното право и ред

3 2652 25.04.2024
Йордан Божилов: Войната не е само за територията на Украйна. Тя е за принципите на международното право и ред
Йордан Божилов, основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на отбраната БГНЕС

"Войната не е само за територията на Украйна. Тя е за принципите на международното право и ред. Засяга всяка една държава. Русия използва агресивни мерки и хибридни войни и срещу европейските държави".


Такава мнение изрази пред БНР Йордан Божилов, основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на отбраната.

 

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО. Не изключвам различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му", смята той.

 

Експертът каза още, че Русия крои планове не само за завземане на Украйна - има по-дългосрочни, свързани с установяване на сфери на влияние."Руски войски на западната украинска граници би бил кошмар за Европа", подчерта специалистът.

 

Има и вътрешни, и външни аргументи за разблокиране на процеса по предоставяне на помощ от САЩ за Украйна, Израел и Тайван, допълни Божилов.

 

"Постигнато беше споразумение какво трябва да се направи и кое е в интерес на САЩ. По отношение на украинската помощ надделя разбирането, че това, което става там, не е само военен конфликт между Русия и Украйна. Рискуваме да влезем в една спирала на нестабилност, при която по-силният налага своето мнение. Важно е кога и в какви количества тази помощ за Украйна ще пристигне. Има информация, че основните средства ще бъдат за противовъздушна отбрана".По думите му недостигът на войници е изключително сериозен проблем, който Украйна трябва да реши вътрешно.

 

В помощта за Украйна участват над 50 държави от целия свят, посочи още Божилов. 

 

"Отпускането на помощ от САЩ може да доведе до преразглеждане на рестриктивните позиции в други държави". 

 

Той изтъкна освен това, че Русия има голяма стратегическа дълбочина - "т.е. възможност да произвежда въоръжение, както и много голямо население - може да хвърля нови и нови военни сили". "В тази война има един ясен агресор – Русия и държава, която защитава своята територия и независимост. Украйна има право да получи подкрепа – това е записано в Устава на ООН. Ако я оставим без помощ, това означава да оставим света в един абсолютен хаос на разруха, на това всеки да иска да прави това, което прецени, съобразно интересите си", алармира той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама