НОВИНИ


Главчев: Kабинетът изгаси два пожара - в земеделието и в мините /видео/

11 2512 26.04.2024
Главчев: Kабинетът изгаси два пожара - в земеделието и в мините /видео/
Димитър Главчев БГНЕС

"Още при приемането на мандата за служебно правителство, поехме ангажимент. Освен основната ни задача – да проведем честни избори, да решаваме и неотложните проблеми на българските граждани. Тази седмица ни се наложи да решаваме два такива". Така служебният премиер Димитър Главчев откри редовното правителствено заседание.


За последните седем дни, кабинетът е "изгасил два пожара", каза той.

 

"Единият от тях беше в сектор "Земеделие". На земеделците, съгласно споразумение от 12 февруари тази година, им беше обещано до 22-ри април да им бъдат изплатени средствата по т.нар. "украинска помощ“. За два дни намерихме как това да се случи. 300 милиона лв. бяха предвидени за целта. Поехме и ангажимент до 15-ти май да бъдат изплатени, тъй като това изисква технологично време.

 

Вторият пожар беше с миньорите и енергетиците от "Мини Марица Изток" и "Бобов дол". Вчера с постановление и решение на Министерски съвет предвидихме и за тях 250 милиона, които ще бъдат изплатени до края на годината след получаване на нотификация от Европейската комисия“, отчете служебният министър-председател."Въздействието върху бюджетното салдо е неутрално, тоест няма влошаване на бюджетното салдо и съответно повишаване на бюджетния дефицит. Остават си нашите цели за еврозоната през 2025 г.", каза той.

 

Служебният-премиер допълни, че усилията на служебния кабинет ще продължат. "Няма как да тупкаме топката и да правим протоколни среща. Държим темпото, което сме поели с целия екип. Ще ви информираме своевременно за всичко, което предприемаме“, посочи той пред представителите на медиите в началото на днешното правителствено заседание.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама