НОВИНИ


Стартира кампания "Помогни на младежи от Украйна". Как да подкрепим украинските студенти и ученици?

2 2579 26.04.2024
Стартира кампания

На 24 април 2024г. в София бе даден старта на благотворителна инициатива “Помогни на младежи от Украйна“, свързана с набиране на средства, които да подпомогнат украински деца и младежи, намиращи се в България, да продължат своето образование, обучение и квалификация у нас. Предмет на кампанията е също подпомагане образованието на украински деца от многодетни семейства и такива със специални образователни потребности, за които са необходими специфични условия и грижи. Кампанията е с продължителност от един месец - до 24 май.


Инициативата е организирана от единадесетокласникът от Американски колеж в София – Никола Бобоков, Почетно консулство на Украйна в Русе и Сдружение на украинските организации в България „Мати Украйна“.

 

Събраните дарения ще бъдат отчетливо разпределени към нуждаещите се във всички украински образователни центрове в България.

 

Домакин на старта на кампанията бе Софийска Градска художествена галерия, с любезното съдействие на художника Греди Асса в уютната атмосфера на неговата юбилейна тематична изложба „Пътувания“.

 

Патрон на кампанията е посланикът на Украйна в България - Нейно Превъзходителство посланик Олеся Илашчук.

 

Като гимназист и бъдещ студент, Никола Бобоков не е безразличен, отбелязва и анализира неравностойното положение на украинските младежи, които желаят да получат образование в българските училища и университети, но са финансово затруднени, притиснати от  жестоката реалност на войната. Никола силно вярва, че „единствено добре образованият човек може да бъде истински свободен“.

 

Младежите и децата, останали в България след февруари 2022 г., са хиляди и тяхното обучение изцяло зависи и от финансовата и социална стабилност на техните семейства. По проучване в края на 2023г., желаещите украинци да бъдат студенти в страната са 1050. Част от тях са представители на български общности и получават помощи като български граждани. Останалата част заплащат висока такса за обучение, като граждани на държави извън ЕС. Това е особено обезпокояващо за всеки млад човек, който иска да се развива и обучава, но е притиснат от обстоятелствата, които кризите на войната създават.

 

„Щастлив съм, че през месеците, в които подготвях тази кампания, институциите не останаха безучастни към каузата и точно днес, в деня на нейния старт, част от проблемите, които третирам в нея намериха своето законодателно решение. Миналата седмица на първо четете, а вчера на второ, бяха приети промени в Закона за висшето образование, които предвиждат облекчен режим на образование на чуждестранни граждани със статут на временна закрила у нас. Надяваме се скоро всичко да бъде гласувано окончателно в Парламента. Считам това за своеобразна победа. Разбира се, тя е значима, но не и достатъчна, тъй като все още остава отворен въпроса за подпомагане образованието на много украински деца от многодетни семейства и такива със специални образователни потребности, за които всички заедно трябва да забележим и обгрижим подобаващо“ – сподели на старта на кампанията Никола Бобоков.     

 

Кампанията „Помогни на младежи от Украйна“ е в контекста на световните политически катаклизми, които нараняват най-уязвимите, младите, социално слабите, променят се житейски планове и съдби по най-безскрупулен начин.

 

За подкрепа на каузата, можете да използвате следните банкови сметки:

 

Титуляр: Сдружение на украинските организации в България „Мати Украйна“

BGN: IBAN: BG79UNCR70001522046600

BIC: UNCRBGSF

 

EURO: IBAN: BG28UNCR70001524785246

BIC: UNCRBGSSF

 

USA: IBAN:BG68UNCR70001524785496

BIC: UNCRBGSSF

 

Основание за плащане: ДАРЕНИЕ ЗА УКРАИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама