КОШЧЕ


Безплатни ще бъдат ваксините срещу коклюш за бременните жени

0 2162 26.04.2024
Безплатни ще бъдат ваксините срещу коклюш за бременните жени

Официално бременните жени ще се ваксинират безплатно срещу коклюш. Това обяви ресорният служебен министър Галя Кондева. „МЗ ще осигури възможност на всички бременни между 26-а и 37-а гестационна седмица, без значение дали са здравноосигурени, или не, да се имунизират безплатно. Това ще се случва в РЗИ”, добави тя.


Ще бъде актуализиран и имунизационният календар на България. Вече ще се допуска ваксинирането против коклюш да стартира по-рано – от шестата седмица. Мярката влиза в сила след Великденските празници, подчертаха здравните власти, защото текстовете трябва да бъдат публикувани в Държавен вестник', информира "Нова тв".

 

Ваксинационни кабинети ще бъдат разкрити във всеки областен град. В зависимост от интереса Министерство на здравеопазването има готовност да направи и изнесени или мобилни кабинети.

 

Над 500 са вече регистрираните случаи у нас. Над 90% от тях са при деца. Преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че до края на седмицата ще поиска да бъде обявена епидемия от коклюш в цялата страна.

 

По-рано министърът на образованието Галин Цоков разкри, че карантинираните паралелки са под 0.3% за цялата страна. По думите му всяко училище само ще решава как да организира обучението при случаи на заразени деца.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама