НОВИНИ


"Свободна съм от година и още не мога да спя". Започват да изплащат репарации на изнасилените от руски военни

3 2633 27.04.2024
Олена Зеленска

През следващите няколко седмици ще бъдат изплатени първите обезщетения на жертвите на изнасилвания, извършени от руски войници по време на инвазията в Украйна, което първата дама на Украйна, Олена Зеленска, нарече "важна стъпка към възстановяване на справедливостта".


До 500 украински жертви на сексуално насилие, свързано с конфликта, са идентифицирани и получават временни обезщетения тази година, включително финансова, медицинска и психологическа помощ, предаде The Guardian.



Зеленска заяви: "Обезщетенията за жертвите на груби нарушения на правата на човека, включително жертвите на сексуално насилие, свързано с конфликти, не се свеждат само до икономическа подкрепа. Това е важна стъпка към възстановяването на справедливостта.

 

"И тази справедливост е необходима не само в Украйна", каза тя. "Справедливостта за украинските жертви на насилие сега е огледало за самия свят".

 

Според Глобалния фонд за оцелели, който администрира проекта с Украйна, използвайки средства от правителствата донори, това ще бъде първият случай, в който на оцелели по време на активен конфликт се присъждат обезщетения.

 

"Рехабилитацията и компенсацията са елемент от обезщетенията, но това, което оцелелите намират за много важно, е признанието", заяви Естер Дингеманс, директор на фонда, който беше създаден през 2019 г. от носителите на Нобелова награда за мир д-р Денис Муквеге и Надя Мурад, за да помогне на оцелелите от сексуално насилие, свързано с конфликти, да получат достъп до обезщетения.

 

"Схемата за обезщетение е потвърждение, че случилото се с тях е официално признато. Това е и послание към по-широката общност", допълва Дингеманс.

Общият брой на украинците, пострадали от сексуално насилие, причинено от руските сили, е неизвестен, тъй като повечето оцелели не съобщават за престъпленията. Глобалният фонд за оцелели смята, че те са хиляди.

 

Прамила Патън, специалният представител на ООН по въпросите на сексуалното насилие в конфликти, обвини Русия, че използва изнасилването като "военна стратегия", като цитира случаи на войници, "оборудвани с виагра".

 

Людмила Хюсеинова е една от осемте украински цивилни, освободени в рамките на първата размяна на изцяло женски пленници с Русия заедно със 100 украински войници през октомври 2022 г. Тя беше прекарала три години в затвор от сепаратистките сили в източната провинция Донецк.

 

"Свободна съм от повече от година и все още не мога да спя нощем", каза тя. "Събуждам се с усещането за отвратителния начин, по който ме докосваха".




"За съжаление все още има много случаи на обвинения в жертви, особено в по-малките селски общности. Когато ме освободиха, дори нямахме разбиране за това какво е сексуално насилие, свързано с конфликти".

 

Когато през 2014 г. сепаратистките сили окупират родния ѝ град Новоазовск в Донецка област, Хюсеинова се включва в подпомагането на осиротели деца на фронтовата линия, като събира дарения от цяла Украйна. Но заради книгите на украински език, които предоставя на децата, тя е задържана.

 

"В продължение на три години и 13 дни бях държана в препълнена клетка", казва тя. "Не виждах небето, а въздухът беше натежал от цигарен дим".

 

"Когато ме освободиха, трябваше отново да се науча да използвам краката си и да дишам с целия си гръден кош".

 

След освобождаването ѝ я отвеждат във военна болница в Днепър, но персоналът там не е в състояние да се справи правилно с човек, преживял сексуално изтезание.

 

"Болницата беше препълнена и с недостатъчно персонал", казва Хюсеинова. "Изобщо не обвинявам лекарите там, но те не бяха подготвени да се справят с човек като мен.

 

"Те не знаеха как да подходят или да говорят с мен, което в дългосрочен план причини повече психологически щети".

 

Именно този опит подтиква Хюсеинова да работи с Глобалния фонд за оцелели и да стане застъпник на оцелелите и други жени, които все още са в затвора. Тя се надява, че жертвите на сексуално насилие сега ще бъдат заобиколени от подкрепата и разбирането, до които тя не е имала достъп.

 

"Оцелелите напускат ареста с нищо", казва тя. "Те нямат дрехи, нямат дом, нямат общност. Често цялото им имущество е оставено в окупираните територии и не могат да си намерят работа, тъй като всичките им документи са у дома".

 

"Обезщетенията могат да помогнат, но те трябва да включват цялостна подкрепа за физическото и психическото здраве. Жените трябва да имат достъп до психолог - не само за няколко сесии, а толкова дълго, колкото им е необходимо. Травмата от сексуалното насилие не изчезва".



Дингеманс заяви, че украинското гражданско общество и правителството са успели да се справят ефективно със стигмата, свързана с оцелелите, като посочи активното застъпничество на Зеленска по този въпрос, както и новите закони, които си проправят път през парламента. Ако бъдат приети, законите ще определят свързаното с конфликти сексуално насилие като отделно престъпление и ще създадат национален регистър за регистриране на случаите.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама