НОВИНИ


Асен Василев: Лъжат хората в мините, че въглищата имат бъдеще

17 2631 27.04.2024
Асен Василев: Лъжат хората в мините, че въглищата имат бъдеще
Асен Василев БГНЕС

В бюджета дупка няма! За това беше категоричен съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в изказване пред журналисти в Стара Загора.


"Това, което оставихме на служебния кабинет, е изпълнение на данъците по план-график. Разходите бяха по-ниски. Бюджетът е на излишък в края на март. Допълнителните разходи, които се правят, трябва да могат да бъдат направени или на база на резерви в бюджета, или на база намаление на други разходи", добави той.Въглищата са минало, подчерта той:

 

"На въглища няма как да се работи повече - това е истината. Хората в мините в Раднево ги лъжат, че въглищата имат бъдеще. Преди казах, че пазарът ще изхвърли мините и въглищата, и това вече се случи", уточни той. 

 

"Миньорите трябва да са наясно, че икономическите условия в Европа се променят със Зелената сделка. Много е вероятно мините да не могат да работят толкова дълго и да трябва да се направи преход. За това нещо имаше заложени средства в ПВУ, които в момента са блокирани, тъй като не е приета енергийната карта", коментира още съпредседателят на "Продължаваме промяната".

 

“Още през 2021 година казахме на миньорите, че ние ще се борим мините да работят максимално дълго, но че те трябва да са наясно, че икономическите условия в Европа се променят със зелената сделка и е много вероятно мините да не могат да работят толкова дълго и да се направи преход”, каза той. "Това, което ние казахме, е, че ще направим всичко възможно да няма административно ограничение да работят въглищните централи, в момента такова ограничение няма", подчерта Асен Василев. По думите му никой не пречи на мините или на ТЕЦ-овете административно да работят, но това, което виждаме, е, че пазарът ще изхвърли въглищата.

 

“Това, което се случва преди всички избори, е, че идват едни хора и се опитват да залъгват миньорите. И мен ме болеше онзи ден в зала като виждам, че това е поредната пиратка, която се хвърля от ГЕРБ и ДПС с една единствена задача – да може на тези избори да се каже, че се грижат за тях”, каза Кирил Петков.

 

По думите му политиците познават много добре европейските правила, но целта им е да подлъжат хората преди изборите. Ние решихме, че ще действаме принципно и няма да правим неща, които не могат да се изпълнят и това е единственият начин да се движим напред, в противен случай хората непрекъснато ще се разочароват, независимо колко избори има, категоричен беше той. Петков подчерта, че коалицията ще се бори за вота на избирателите като говори реални неща. “Това, което сме обещали, е да говорим неща в реалните възможности на реалния пазар. Ние ще работим да има реално разрешение на техния проблем, а той не идва от нас, нито от другите партии, а от това, че пазарът се променя”, каза той.Според Радослав Рибарски предложението за отпускане на тези средства най-вероятно ще се окаже непозволена държавна помощ и Министерството на финансите няма да получи нотификация за него. “Отново идва въпросът откъде ще дойдат тези пари”, коментира той. Според него Европейската комисия няма да позволи едно такова решение, а сумата от 250 милиона лева е “предизборни трохи”. Ние сме единствените, които казваме какво реално се случва и какво може да се очаква, искаме да има дългосрочност и това се предоставя с парите, които трябва да дойдат с Териториалните планове и по Плана за възстановяване и устойчивост. Тези пари нямаше да са “на врата на данъкоплатеца”, каза още той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама