НОВИНИ


Миряни искат Йеротей за Сливенски митрополит, говорят за намеса в избора. Той: "Тегобите да посрещаме със смиреномъдрие"

2 7604 27.04.2024
Миряни искат Йеротей за Сливенски митрополит, говорят за намеса в избора. Той:
Синодна палата

Агатополският епископ Йеротей се обърна към миряните от Сливенската епархия. „Призовавам всички вас да молим Всеподателя Бога така да произволи и да устрои всичко в предстоящето ни житейско поприще, че бъднините да бъдат за благопреуспяването на Сливенска епархия и изобщо за благосъстоянието на древнопросиялата Българска православна църква,“ се казва в обръщението на епископ Йеротей. 


В началото на миналата седмица Светият Синод определи листата с достоизбираемите епископи за избора на нов Сливенски митрополит. В нея са Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждският епископ Исаак.Пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, попитан за липсата на епископите Йеротей и Михаил в листата, отговори, че "това е решението на Светия Синод и това е листата, която беше изработена днес". За 26 май е насрочен изборът за нов Сливенски митрополит, който по традиция е в параклиса в Синодалната палата в София.

 

Във вторник сдружение "Православен зов" се обяви с декларация против списъка с епископи, които могат да участват в предстоящите избори за нов Сливенски митрополит, които ще се проведат на 19 май т.г. в Сливен.

 

От сдружението казаха, че ще изпратят декларацията до Светия Синод на Българската православна църква. Повод за протестната декларация е решение на Светия Синод, с което в списъка с достоизбираеми епископи не са включени четирима от претендентите за Сливенски митрополит - Агатополския епископ Йеротей, Константийски епископ Михаил, Белоградчишкия епископ Поликарп и Смоленския епископ Висарион. От сдружението обмислят да сигнализират и парламентарната комисия по вероизповедния. Не са изключени и протестни действия, ако не се обърне вниманието на исканията, пише БТА.

 

Прави впечатление, че четиримата читави епископа не са в списъка на достоизбираемите. Затова искаме Светия Синод, вероятно това няма да стане, да преразгледа решението си и да даде възможност на Агатополския епископ Йеротей да участва в изборите, каза председателят на сдружението "Православен зов" д-р Атанас Орачев. По думите му първите избори, провели се на 18-ти февруари и организирани от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, са касирани на базата на донос.

 

Нарушена е правдата. Ние миряни щяхме да се съгласим, ако бяха ни дали едно или друго доказателство. Ако има нередности, нека минат през църковен съд и да докажат какво е нарушил Агатополския епископ Йеротей. Не може да се ползват мистични обвинения и той да не бъде включен в списъка с достоизбираеми епископи, посочи йеродякон Атанас Куцаров. По думите на Орачев пък подкрепата за Агатополския епископ Йеротей явно не се харесва на мнозина от митрополитите в Светия Синод.

 

Митрополит Йоан е този, който забърка цялата каша, каза Орачев.От сдружението заявиха, че вероятно има политическа намеса в избора за Сливенски митрополит. Според миряните причината за недопускане на епископ Йеротей да участва в избора за Сливенски митрополит може да се обясни с апетити към имотите на църквата.

 

Това е най-апетитната откъм имоти епархия в България. Знаете, че по Южното Черноморие има апетитни терени. Опасяваме се, въпреки че не ни се вярва, но сме свидетели по другите места какво се случва с манастирските и църковните неща. Не искаме и тук всичко да е продадено, каза йеродякон Ангел Куцаров.

Според Орачев имало информация, че "се е раздавала сумата от 30 000 лева или сребърника да се гласува против епископ Йеротей на епархийския избор на 18 февруари в Сливен".

 

Ето и пълният текст на обръщението на епископ Йеротей, цитирано от БТА:

 

"Възлюблени в Господа отци, братя и сестри в Христа от Сливенска епархия, 

 

Най-смирено бих искал да отговоря на вашето Открито писмо, което смятам, че е истинна проява и свидетелство на най-искрената Ви почит, уважение и любов към мен, като ваш духовник и свещенослужител. Оценявам високо вашето топло, сърдечно отношение към мен, на което съм се радвал и при всяко извършено богослужение в храмовете на Сливенска епархия, като дял от Кораба на спасението, който е нашата обична Православна църква. Винаги съм усещал и вашата ревност и църковна всеотдайност при личното ми духовно общение с всеки от вас. Благодаря ви за вашата помощ и съдействие в осъществяването на съвместните ни инициативи, дейности и трудове. За това изразявам сега своята благодарност и признателност за усилията ви да търсите истината и правдата и да се стремите да запазвате моето име, чест и достойнство неопетнени и чисти. Но личното достойнство не се брани само с витиевати слова или разгорещени прения. То се оценява за голяма наша радост, в крайна сметка, от Всемилостивия и Всепрощаващ Бог.А сега, когато се приближаваме към края на св. Четиридесетница и ни предстои Страстната седмица, след нея Възкресение Христово и после Светлата седмица, та именно сега, когато цялото духовенство и всички миряни желаят спокойно да се молят и да се готвят за великия Празник, са излишни всякакви безпокойствия, вълнения, разногласия и разномислия. Нека да отдадем всичко на Празника на Победата над смъртта, греха и противника на нашето спасение! Нека взаимно да се опростим с всички наши събратя в Христа, да оставим в забвение всички наши простъпки, опущения и немощи! На това ни учи нашият Господ Иисус Христос! Това беще и вседушевното желание на приснопаметния и обичен нам дядо Йоаникий – да се възцари мир и всеопрощение в Сливенска епархия! Християнинът не бива нито да съди и да осъжда брата си или сестрата си, а и изобщо не трябва да желае да се съди с някого, а да знае, че има само един Съдник на човешките дела, чувства и помисли!

 

И така, нека уповавайки се на Божия Промисъл, Премъдрост и Всесилност, да гледаме непоколебимо напред в бъдещето, а не в миналото. Призовавам всички вас да молим Всеподателя Бога така да произволи и да устрои всичко в предстоящето ни житейско поприще, че бъднините да бъдат за благопреуспяването на Сливенска епархия и изобщо за благосъстоянието на древнопросиялата Българска православна църква. 

 

Призовавам над вас Божието благословение и ви пожелавам преуспяване в Христовата вяра, надеждата във Възкресението и любовта към Пресветата Троица и ближните. А житейските превратности и тегоби нека да посрещаме с дълготърпение и смиреномъдрие, като проявяваме любовта си към Бога и ближните си на дело!".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама