НОВИНИ


Германия и Чехия се присъединиха към предупрежденията на Макрон: "Целта на Путин е Европа"

8 4448 27.04.2024
Германия и Чехия се присъединиха към предупрежденията на Макрон:
Кристиан Линднер, Еманюел Макрон и Ян Липавски

Би било най-малкото наивно да се смята, че Путин ще спре в Украйна в изпълнението на имперските си мечти, така че войната в Украйна е и борба на европейците за тяхното мирно бъдеще. Това заяви чешкият външен министър Ян Липавски в реч в университета „Лайош Кошут“ по време на визита в Унгария, съобщава Укринформ.


"Наивно е да се смята, че ако Русия победи в Украйна, нейните танкове ще спрат на нашите граници. Целта на Москва не е само да унищожи Украйна и да я асимилира с жестокото си мислене като чисто руска територия. Става дума за подкопаване на нашата част от Европа. Той иска да завлече Запада обратно в неговия свят на тирания и безредие, традиции и поведение... Поражението на Украйна ще донесе на победителя нови ресурси и ще отвори вратите за други така наречени „специални военни операции“ в Централна и Източна Европа“, каза чешкият първи дипломат.Той отбеляза, че бъдещето на Европа е заложено на карта. „Ако позволим на Русия да унищожи Украйна, ако нейната агресия остане ненаказана, други хищници по света ще последват примера й“, каза Липавски.

 

Френският президент Еманюел Макрон предупреди преди дни, че Европа е изправена пред възможна смърт, ако не предприеме смели действия за справяне с протекционизма на САЩ и Китай, на фона на сериозните геополитически заплахи от страна на авторитарните режими, отбеляза изданието "Politico".

 

Днес Германия и Чехия отправиха сходни предупреждения.

 

Украйна, подчерта чешкият първи дипломат, се бори за своето оцеляване. Въпреки това, тя се бори и от името на европейските народи. Чешкият външен министър припомни, че днес в Украйна хора са убивани от същите танкове, които бащите и дядовците на днешното са виждали по улиците на Будапеща и Прага.

 

„Ситуацията се променя и имперската жестокост на Русия продължава. Точно както през 1956, 1968 или 1981 г., управляващите в Русия вярват, че те са единствените, които решават съдбата на народите, попадащи в техния обсег. Както и преди, Москва знае само един начин да се справи с тези, които й се противопоставят – да ги победи“, каза чешкият външен министър.

 

Липавски отбеляза, че имперските амбиции на Русия ще бъдат безгранични, ако не им бъдат сложени граници, и припомни думите на бившия чешки президент Вацлав Хавел, който веднъж каза: „Проблемът с Русия от много векове е, че Русия не знае точно къде започва и къде завършва." Ако й бъде позволено, Русия няма да се поколебае да завземе териториите на бившия Източен блок, предупреди Липавски.

 

Министър Липавски подчерта, че след две години руска агресия конфликтът в Украйна се е превърнал във война на изтощение.

 

"Това е решаващ момент! Трябва да останем съсредоточени върху отбранителните нужди на Украйна и да увеличим натиска върху Русия и нейните съюзници чрез санкции. Трябва да продължим да следваме активна и интелигентна многостранна дипломация", каза Липавски, като добави, че в момент, когато Унгария се подготвя за второто си председателство на Съвета на Европейския съюз, централният въпрос ще бъде как да се справим с агресията на Русия срещу Запада.

 

„Вярвам, че нашите две страни играят специална роля в тази битка. Ние сме тези, които избягаха от затвора, който Москва построи за нас и около нас след Втората световна война. Ние знаем какво е да живееш в този затвор. Ние не искаме да живеем в него отново. Трябва да напомняме на тези, които гледат на този затвор отвън, какво ужасно място е това и че на Москва не трябва да бъде позволено да го строи отново и да завлича други там против волята им“, обобщи Липавски.

 

Както беше съобщено, чешкото правителство и президент поеха инициативата да търсят боеприпаси за Украйна в трети страни със средства от ЕС.  Прага твърди, че е намерила 800 000 единици боеприпаси чрез своите контакти, а по-късно спомена дори за повече от един милион; 500 000 от тях вече са закупени.

 

И Германия предупреди: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

 

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА.

 

„Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу Путин“, каза Линднер, лидер на ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия (СДП), която е по-малък партньор в управляващата тройна коалиция на Германия, ръководена от социалдемократа Олаф Шолц.Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер.

 

Путин иска не само да изтрие Украйна от картата, но и да раздели Европа и НАТО и да гарантира, че САЩ ще се изтеглят от Европа, предупреди германският финансов министър.

 

„Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е да може да упражнява власт над нас. И той никога не трябва да успее в това“, добави той.

 

За тази цел Германия трябва да подобри способността си да защитава себе си и своите съюзници, каза още Линднер.

 

Специалният фонд в размер на 100 млрд. евро (107 млрд. долара), създаден за обновяване на германската армия след нахлуването на Русия в съседната ѝ страна през 2022 г., ще бъде изчерпан до няколко години, добави Линднер, цитиран от БТА.

 

След това въоръжените сили ще трябва да бъдат модернизирани от редовните фондове. Но това няма да е възможно с ограничен бюджет и постоянно нарастващ дълг, продължи финансовият министър.

 

"Задачата пред нас да защитим мира и свободата в Германия, Европа и света не се ограничава до няколко тримесечия или години. Това е потенциална задача за десетилетия и поколения (наред)“, каза Линднер.

 

"Ето защо това не може да се направи на кредит. Затова се нуждаем от икономическата си сила", добави германският финансов министър.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама