НОВИНИ


Експерт: В Европа има осезaемо покачване на заболеваемостта от коклюш

1 2481 28.04.2024
Експерт: В Европа има осезaемо покачване на заболеваемостта от коклюш
Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн Стопкадър: bTV

В Европа има осезателно покачване на заболеваемостта от коклюш. За това алармира пред bTV д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.


В повечето страни има ръст, най-много са болните в Хърватска. Причините са много. Според специалиста едната е, че има намаляване на ваксинацията. Имаме рекордно ниско ваксиниране на много деца в Европа, изтъкна експертът и вижда причина в антиваксърските настроения.

 

По думите му реваксинацията при възрастните е още по-ниска. Задължителната реваксинация не е решение, смята той. Ако сме ваксинирани, рискът да се запазим е по-малък, а дори и да се разболеем, заболяването протича по-леко, съветва Илиев.



Най-засегнати са малките. Затова се препоръчва ваксинацията на бременните. Рискът от тежко протичане от коклюш на новородените е голям. Да се спазва дистанция при новородените, посочва още той.

 

Специалистът е категоричен, че коклюшът е от заболяванията, които може да се разпространяват и в топло врене, но според него през ваканцията на учениците ще намали разпространението му.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама