НОВИНИ


Днес празнува Пенелопе Крус - навършва 50 години

2 3681 28.04.2024
Днес празнува Пенелопе Крус - навършва 50 години
Пенелопе Крус

На 28 април Пенелопе Крус, първата испанска актриса, спечелила Оскар, навършва 50 години.Пенелопе Крус Санчес е родена в испанския град Алкобендас, баща й е бил търговец на дребно и автомонтьор, майка й е работила като фризьор и импресарио.


В младостта си Крус учи класически балет и девет години посещава уроци в Испанската национална консерватория. На 10-годишна възраст Пенелопе вече се интересува от актьорско майсторство и започва да търси агенти, но е отхвърлена няколко пъти, защото я смятали за малка.

 

На 15-годишна възраст тя успява да получи одобрение от агенция за таланти.

 

След като завършва консерваторията, Круз се премества в Съединените щати, посвещавайки седем години на нюйоркското училище на Кристина Рота, три от които учи испански балет и четири - театър. През 1991 г. Пенелопе прави своя телевизионен дебют.

 

Година по-късно актрисата направи своя филмов дебют: излезе трагикомедията „Шунка, шунка“, която получи одобрението на критиците. Пенелопе изгражда успешна филмова кариера, участвайки в повече от петдесет филма, включително Open Your Eyes, Hill and Valley, The Girl of Your Dreams, The Woman on Top, Cocaine и Vanilla Sky. Тя също участва във филми от различни жанрове, включително „Събуждане в Рино“, „Готика“, „Ноел“ и „Сахара“. За повече от 30-годишна филмова кариера тя играе в 70 филма. Пенелопе Крус стана първата испанска актриса, спечелила Оскар: през 2009 г. актрисата получи статуетката за най-добра поддържаща женска роля във филма „Вики, Кристина, Барселона“.

Други награди включват филмовия фестивал в Кан, Европейската филмова академия, Гоя, БАФТА и звезда на Холивудската алея на славата. От 2010 г. Пенелопе е омъжена за актьора Хавиер Бардем и с него имат две деца.

 

Пенелопе Крус е граждански активист. Тя е събирала средства за борбата срещу СПИН, събирала е средства за помощ при земетресението в Хаити, участвала е в промоции на организацията за правата на животните PETA, активно подкрепя Украйна след началото на руската агресия. Помага и на гладуващи деца в Южен Судан.

През февруари 2024 г., заедно с други актьори, тя говори за спиране на военните действия в Газа на церемонията по връчването на наградата „Гоя“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама