НОВИНИ


Sky News: Обединеното кралство разработва собствена хиперзвукова крилата ракета

5 4754 28.04.2024
Sky News: Обединеното кралство разработва собствена хиперзвукова крилата ракета
БГНЕС

Обединеното кралство разработва собствена хиперзвукова крилата ракета, с която планира да оборудва въоръжените си сили, информира Sky News. Целта е това да стане факт до края на десетилетието.


Военните началници са притиснати да догонят Китай, Русия и САЩ, като разработят оръжие, способно да лети със скорости, по-високи от 5 Маха - пет пъти скоростта на звука.

 

Министерството на отбраната на Великобритания настоява ракетата да бъде проектирана и произведена в страната и да влезе в експлоатация до 2030 г. Плановете към момента са в начален етап. Няма яснота дали ракетата ще бъде изстрелвана от земя, море или въздух.Балистичните оръжия също могат да достигнат хиперзвукови скорости, но разликата е в маневреността. Балистичните оръжия обикновено имат фиксирани траектории, но траекторията на хиперзвуковото оръжие може да бъде променена след изстрелването, което затруднява унищожаването му.

 

САЩ, Русия и Китай са водещите фигури в надпреварата за хиперзвукови оръжия. Други страни като Северна Корея също споделят, че са тествали хиперзвукови оръжия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама