НОВИНИ


Пари за ромите потъвали в тлъсти хонорари

6 5073 03.12.2010
Пари за ромите потъвали в тлъсти хонорари

По настояване на ЕС властите в България са започнали проверка къде и как са били използвани парите за интергриране на ромското население, които са получавали редица неправителствени организации и ведомства у нас.



Новината съобщи от Брюксел министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от Дарик.

Без да дава подробности, той добави, че досегашните резултати от проверката сочат за нередности.

"Тече проверка, която е разпоредена във връзка с всички пари, които са идвали от външно финансиране към неправителствени организации, за да видим какви са разходите, които са направени и по какви направления.

Частичната проверка, която към момента е реализирана, показва, че разходите са били за гориво, наеми, хонорари, но няма нещо, което да води към реалната интеграция.

Надявам се, че до месец-два проверката ще е окончателно финализирана и ще търсим промени в цялостната политика в тази област", обяви министър Цветанов.

Тъй като проверката продължава, той уточни, че не може да посочи в момента за каква цялостна сума става дума.

"Има отпуснати 70 000 долара, 100 000 лева и други, но общата похарчена сума за ромско интегриране у нас ще стане известна след приключване на проверката", отбеляза той.

Неотдавна Европейската комисия съобщи, че започва подобна проверка във всички страни от ЕС с по-големи ромски малцинства.

След надигналия се в Брюксел скандал около депортирането от Франция на румънски и по-малък брой български роми, комисията и други европейски институции решиха да проверят как се използват европейски средства за ромско интегриране, които на хартия са стотици милиони евро, но на практика не дават видими резултати.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама