НОВИНИ


Камелия Нейкова: За изборите 2 в 1 още няма избран изпълнител за машините, единственият с оферта е Сиела норма

7 2620 28.04.2024
Камелия Нейкова: За изборите 2 в 1 още няма избран изпълнител за машините, единственият с оферта е Сиела норма
Камелия Нейкова, председател на ЦИК БГНЕС

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това заяви пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК.


Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и води преговори с фирмата, отбеляза Нейкова.

 

По думите й за участие на изборите на 9 юни т. г. са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрирани са 22 партии и 11 коалиции. „Атака“ е заличена, защото при проверка на подписите в ГРАО, се оказва, че недостигат.



„В понеделник ще са ясни и инициативните комитети, които издигат независими кандидати за ЕП. Проверката в ГРАО приключи и само „Атака“ се оказа с недостатъчен брой както изисква Изборният кодекс“, посочи председателят на ЦИК. Кандидати само за НС са заявили само регистрираните „Републиканци за България“ и коалиция „Неутрална България“.

 

„Срокът за регистрация на кандидатските листи изтича на 7 май за НС и ЕП. Регистрацията за членове на ЕП е в ЦИК, а за НС в съответната избирателна комисия. Независимо от празничните дни ЦИК и РИК ще приемат документи. Няма да се приемат в ЦИК само на 3 и 5 май – Разпети петък и Великден, но това не означава, че няма да има дежурни служители“, каза още Нейкова.

 

И допълни: 

 


"Възможно е един и същи кандидат да бъде избран за ЕП и за НС. Законно е, защото няма забрана или ограничение в Изборния кодекс. Но, ако един и същ бъде избран, той трябва да обяви своя избор, в кое от двете желае да бъде избран."

 

Председателят на ЦИК изрази мнение и относно особеностите при гласуването 2 в 1, у нас за първи път се провеждат в един ден за НС и ЕП.

 

„Най-важната особеност е изискването на уседналост при избора за ЕП, каквото няма за НС. За да може един избирател - български гражданин, да гласува едновременно, трябва освен да е навършил 18 години, без запрещения, да има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна, членка на ЕС и постоянен в България.



В понеделник, 29 април, общинските администрации обявяват избирателните списъци и избирателите да проверят дали фигурират в двата избирателни списъка – НС и ЕП“, препоръча Нейкова.

 

И изтъкна, че в държавите от ЕС ще се гласува и за двете, извън ЕС ще се гласува само за НС и в избирателната секция ще има машини с електронна бюлетина и хартиени бюлетини само за НС.

 

„В секции в дипломатическите ни представителства и консулства в страни извън ЕС ще може да се гласува за НС и за ЕП, ако има избирателят има това право - към 9 март трябва да има настоящ адрес в ЕС“, подчерта председателят на ЦИК.



И разясни процедурата за гласуване: Когато избирателят посети секция в страната на 9 юни, първо има отделен списък за НС и отделен за ЕП. СИК проверява дали фигурира и в двата. Ако е в списъка за НС и не фигурира в ЕП, трябва СИК да провери дали фигурира в списъка на забранените лица, там е посочена и причината. В случай, че има право да гласува и за двата избора, трябва да заяви, как ще гласува - с хартия или машина.

 

Нейкова обясни, че хартиените бюлетини за НС и ЕП ще са с различен цвят, когато се произвеждат различни избори в един ден.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама