НОВИНИ


Папа Франциск посети женски затвор във Венеция

2 2590 28.04.2024
Папа Франциск посети женски затвор във Венеция
Главата на Римокатолическата църква папа Франциск БГНЕС

Папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото си пътуване за годината. Това ще изпробва неговата подвижност и издръжливост след редица здравословни притеснения през последните месеци, информира Ройтерс.


Това е първата визита на 87-годишния Франциск в града от избирането му за папа през 2013 г. Освен това, това е и първо идване на свети отец на Венецианското биенале – престижно художествено изложение с изложби, спонсорирани от множество държави и подредени в безброй пространства.

 

Изложението на Ватикана е подредено в женски затвор и папата започна пътуването си, като долетя с хеликоптер директно в затвора „Джудека“ за да види експозицията, озаглавена „През моите очи".



„Затворът е сурова реалност, а проблеми като пренаселеност, липса на вътрешна инфраструктура и ресурси и случаи на насилие, пораждат много страдания. Но той може също да се превърне и в място за морално и материално прераждане“, изтъкна главата на Римокатолическата църква.

 

„Нека не забравяме, че всички имаме грешки, които трябва да ни бъдат простени, и рани, които трябва да бъдат излекувани", посочи духовният лидер на група затворници и надзиратели, в двора на затвора.

 


Нетрадиционното решение павилионът на Светия престол да се помещава в затвор подчертава многократните призиви на Франциск към обществото да се обедини около бедните и пренебрегнатите, включително лишените от свобода.

 

Изложението на Ватикана обхваща творби на девет съвременни художници, работили по проекта в тясно сътрудничество със затворнички.

 

Това е първото пътуване на папата извън Рим след кратко посещение във Франция през септември миналата година. През декември той трябваше да посети Международната конференция по въпросите на климата в Обединените арабски емирства, но се разболя от грип.

 


Светият отец използва бастун или инвалидна количка, за да се придвижва заради болки в коляното. Той страда и от чести пристъпи на бронхит и грипни състояния. Папата неочаквано се оттегли от шествието на католическия Разпети петък "в интерес на здравето си", но оттогава изглежда добре.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама