НОВИНИ


Лекарите от СРС-та: „Всички вкупом сме умъртвили бебето”

76 8373 03.12.2010
Лекарите от СРС-та: „Всички вкупом сме умъртвили бебето”
Цветан Цветанов

Лекарите в Горнооряховската болница умишлено са умъртвили живородено бебе. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който сам поиска да бъде изслушан от народните представители заради скандалния случай от последните дни.



Вицепремиерът представи разпечатки от телефонни разговори между докторите. Те са записани със СРС-та, а Великотърновската окръжна прокуратура е разрешила инфорацията да бъде декласифицирана, т.е. да бъде публично оповестена. Конкретни имена не бяха споменати.

По думите му по безспорен начин е доказан, че бебето е било на 23 седмици и 5 дни, а не на 21 седмици, както твърдяха лекарите, които са го израждали. Разликата е съществена, тъй като, ако се бяха потвърдили думите на лекарите, всъщност става въпрос за аборт.

От прочетените от министъра телефонни разпечатки се чуват наистина скандални реплики. Като следния диалог: „Да го оставим да умре, е грехота”, казва един, „Толкоз жизнено, иска да живее ли?” – отговаря му друг.

Или: „То още си е живо, тъй ли?”, отговор: „Не знам дали още е живо. Той, щом като е стоял 15 часа и не ни е извикал, какво да викаме сега, ще стане голяма разправия. Ще кажат – оставили са го да мре, сега що ни викат, като не е умряло”.

Или: „Не знам какво да правим сега, обадим ли се сега, ще ни правят на маймуни. Попаднахме в капан. Туй се казва цунг цванг, когато всеки ход е грешен”.

И още: „ Всички вкупом сме умъртвили бебето”.

За майката – „Тя оттук нататък ще вземе да се обади в прокуратурата и ще стане страшно.Ти знаеш ли за какво става въпрос – за предумишлено убийство, ние вече сме вътре”.

От думите им става ясно, че когато е сложено във фризера, бебето е било живо. Следват уговорки – да кажат, че детето е абортирано. „Туй отиде при Андрей Баташов, ама сега кво да праим”, кахъри се някой в записа.

Обсъждат как ще горят тялото, как да го представят като биологичен отпадък. Под какво тегло да е – 500 грама, за да се признае за абортиран плод. „Никой нищо не е видял и не е чул”, уговарят се лекарите. Смеят се, докато казват: „Сега ще ни съдят за убийство”.

Докато Цветанов четеше разпечатките, здравният министър Стефан Константинов – гинеколог по професия, хвана с ръце главата си. С мрачно изражение на лицето слушаше д-р Ваньо Шарков, който вчера прочете от името на лекарите-депутати декларация, с която настояваше полицията да не ги третира като престъпници по презумпция.

Реплика от място на червения депутат Михаил Миков, бивш министър на вътрешните работи, накара приемника му да се обърне към него от парламентарната трибуна. „Г-н Миков, ако вие не може да си направите изводите какво се е случило в тази болница, как едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс, аз искам да ви пожелая едно – това да не се случва на вас и на ваши близки”, каза Цветанов.

После допълни, че бременността на 17-годишната майка е била желана и тя не е имала намерение да се отказва от детето си. Министърът благодари на депутатите-лекари от ГЕРБ, които не са се включили във вчерашната декларация срещу полицейските действия срещу колегите им от Горна Оряховица. След това пак насочи гнева си към опозицията. „Ако някъде във времето е било нормално това да не се разследва, днес не е така. Това трябва да бъде проверено и да се търси отговорност за това, което е направено. Държавата трябва да покаже характер”, категоричен бе Цветанов.

Той коментира, че се изразходва много енергия да се говори за полицейщина у нас, „но каквото и да кажете, ние ще продължим по същия път. Дължим го на българските граждани, на българския данъкоплатец и на ЕС”, завърши изказването си МВР-шефа.

Предизвикан, Ваньо Шарков отговори. Той подчерта, че нито веднъж в декларацията не е използвана думата „полицейщина”. „Никой няма право да се отнася към лекарите като престъпници по презумпция. Престъпниците трябва да бъдат наказани, но не съм съгласен, че лекар с 36-годишен стаж да бъде събличан гол, да има такова отношение – с това не сме съгласни. Хващайте ги, затваряйте ги, съдете ги, но не може да се постъпва груб и нецивилизован начин, заяви Шарков.

Изпитвам чувство на срам. С тези думи министърът на здравеопазването Стефан Константинов коментира оповестената от вътрешния министър Цветан Цветанов информация по случая с умъртвеното дете в Горна Оряховица. Здравният министър каза това от парламентарната трибуна преди да отговори на зададените към него депутатски въпроси.

По-късно днес главният прокурор Борис Велчев коментира скандала с думите: „Изнесените разсекретени данни, събрани със СРС-та, са толкова отвратителни, че правят всеки коментар излишен. Бяха оповестени публично фактите, въз основа на които е образувано досъдебното производство. Тези факти са такива, че говорят сами за себе си“, категоричен бе той.

Прокурор  номер 1 каза още, че се радва, че е взето решение за разсекретяване на събраните със СРС материали, така че те да станат достояние на обществото.„Това само показва колко са прибързани понякога изводите за някакъв произвол от страна на полицията или прокуратурата. За съжаление невинаги можем да кажем веднага онова, с което разполагаме“, каза главният прокурор.

Попитан защо тогава няма повдигнати обвинения за смъртта на бебето, Борис Велчев каза, че е образувано дело и по него се работи.По думите му, ако днес не бъдат повдигнати обвинения, вероятно това ще стане в понеделник.

Разговорът между лекарите в деня, в който 17-годишната ученичка е родила, са записани със СРС-та във връзка с разследване, водено срещу шефа на болницата в Горна Оряховица.

Борис Велчев днес бе категоричен, че са спазени всички процедури при разсекретяването на информацията в СРС-тата.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама