НОВИНИ


Теодор Стойчев: Изборите за Европарламент ще определят бъдещото ни през следващите 5 години

1 2299 29.04.2024
Теодор Стойчев: Изборите за Европарламент ще определят бъдещото ни през следващите 5 години

„Вътрешнополитическите спорове и вътрешнополитическите теми ще изместят до голяма степен европейските. Това обаче нямаше да изглежда по-различно и да бяха само европейските избори, вместо 2 в 1, ако трябва да бъдем откровени. Същото се случи и през 2019 г. на евроизборите“.  Това каза Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София, по повод наближаващите избори 2 в 1. Припомняме, че на последните избори през 2019 г. до урните излязоха 32,64 % от българските граждани.


„Предполагам, че сега ще бъдат повече в крайна сметка, така че има и добра страна на съчетаването на изборите 2 в 1, защото е важно все пак да говорим наистина и за двете неща – вътрешната политика, но и за ЕС – Кои са големите теми в него, какво ще решава следващият ЕП?“, каза той.

 

Теодор Стойчев участва и в кампания за насърчаване на избирателната активност на предстоящите европейски избори. В сърцето на кампанията стои документалният филм „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“: 4-минутно видео с участието на по-възрастни европейци, които свидетелстват от първа ръка за преобразяващата сила на демокрацията в живота им.

 

Тези хора разказват личните си истории - за преживяното от тях потисничество или крехкостта на демокрацията - и искат да ги предадат на своите внуци и следващите поколения. Те разкриват как гласуването не е нещо, което трябва да приемат за даденост и се обръщат към зрителя с призив да използват гласа си.

 

„Ние говорим не само за европейските избори и за бъдещето на ЕС, а говорим за важността на демокрацията. Това е нещо, което у нас изглежда, че не е толкова оценено, ние сякаш не сме доволни от начина, по който функционира нашата демокрация, за съжаление. Но е важно да си говорим, че демокрацията е постижение и ние трябва да я защитаваме, защото ако не живеем в демокрация, живеем в една друга система, в която хората определено не живеят добре и това дали ще гласуваш, или не на избори няма никакво значение“, каза той. 

 

„В този клип, който ще пуснем днес по социалните мрежи, събираме различни поколения. Съответно има прабаби и прадядовци, които говорят на свои наследници, познати, или просто на други млади хора, като им предават посланието да пазят демокрацията, защото те не са живели през целия си живот в демокрация. Имаме хора от тогавашната Чехословакия, които са били свидетели на събитията от прашката пролет, има хора, които разказват за Втората световна война от Франция, хора, които предават опита си от Португалия, когато са живеели в една доста по-тоталитарна система“, обяснява още той.

 
„На нас постоянно ни се повтаря, че сме малки и от нас нищо не зависи, което абсолютно не е вярно. Ние сме средна европейска държава – и по територия, и по население, и от нас зависи как ще бъдем тази средна европейска държава и като важност в ЕС. Затова е важно да осъзнаваме тези неща и да знаем как функционира съюзът“, каза той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама