НОВИНИ


Египетският външен министър: Настроени сме оптимистично към преговорите за Газа

3 2567 29.04.2024
Египетският външен министър: Настроени сме оптимистично към преговорите за Газа
БГНЕС

Египетският външен министър Самех Шукри отбеляза днес, че Египет има надежди за предложението за прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаване на заложници от там, но и че очаква реакцията на предложението от страна на Израел и палестинската групировка Хамас, съобщи Ройтерс.


Шукри каза това на среща в Рияд с външния министър на Йордания Айман Сафади, който на свой ред посочи, че войната в Газа е превърнала "Израел в държава парий".

 

Междувременно египетският премиер Мостафа Мадбули коментира, цитиран от ДПА, че палестинските цивилни в Газа страдат от „колективно наказание“ от израелската ответна военна кампания след атаките, извършени от Хамас на 7 октомври.



„Това е колективно наказание, не за Хамас, а за всички палестинци в Газа“, посочи Мадбули. По думите му повече от 80% от здравните обекти в Газа са разрушени, „приблизително 7000 души остават под отломките“, а възстановяването на палестинския анклав ще отнеме „десетилетия“.

 

Вчера здравните власти, контролирани от Хамас, алармираха, че броят на убитите в ивицата Газа от началото на войната е достигнал 34 454. Тези данни не включват разграничение между цивилни и бойци и е почти невъзможно да бъдат проверени по независим начин, пише Ройтерс.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама