НОВИНИ


Русия уби четирима в Одеса, където живеят хиляди българи. Ударите не подминаха и изявен путинофил

4 2618 30.04.2024
Русия уби четирима в Одеса, където живеят хиляди българи. Ударите не подминаха и изявен путинофил
ДСНС України

Най-малко четирима души са загинали, а 29 са били ранени при руски ракетен удар в Одеса, който е нанесъл щети на гражданската инфраструктура, съобщи Държавната служба за извънредни ситуации на 29 април.


Сред загиналите са три жени и един мъж, съобщи губернаторът на Одеска област Олег Кипер, предаде Kyiv Independent.



Според местните власти сред ранените има две деца, а едно куче също е било убито.

 

Психолози от Държавната служба за извънредни ситуации и Националната полиция са оказали помощ на 63 души на мястото на нападението.

 

Медиите съобщават, че един от ранените е Серхий Кивалов, дискредитиран съюзник на проруския президент Виктор Янукович, свален от власт след революцията на Евромайдана през 2014 г. С други думи, съобщение към путинистите - бомбите не бодбират, когато са насочени срещу цивилни.

 

Според снимки, споделени от Suspilne, Кивалов, бивш депутат и ръководител на Централната избирателна комисия, живее в имението, което се е запалило в резултат на удара.

От Държавната служба за извънредни ситуации съобщиха, че пожарникарите са ликвидирали пожара в покрива на сградата.

 

Одеса е сред главните мишени на руската агресия в последните месеци. Смята се, че целта на Русия е да отдели Украйна от Черно море, да завземе пътищата ѝ в морето ни.

 

В началото на март в Одеса Русия уби съпругата и бебето на украински българин.

 

На 16 март 21 станаха загиналите в Одеса след особено подъл удар на Русия над Одеса.



 

Междувременно, главният изпълнителен директор на националната енергийна компания на Украйна призова държавите от ЕС да помогнат за опазването на съоръженията за съхранение на природен газ от последните руски атаки, за да могат те да продължат да допринасят за по-ниските цени на целия континент.

 

"ЕС има интерес да защити съоръженията за съхранение, транспортиране и производство, като се има предвид, че газовата инфраструктура на Украйна е "добре интегрирана" в енергийната система на Европа", заяви главният изпълнителен директор на групата "Нафтогаз" Олексий Чернишов, според Financial Times.

 

През последните месеци обектите за съхранение на газ в Западна Украйна са били подложени на множество атаки, като само надземните съоръжения са претърпели щети, заявиха от Нафтогаз. Подземните резервоари за съхранение, някои от които са на дълбочина до три километра под повърхността, обаче са останали незасегнати.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама